Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
28. ledna 2024 9:30
Čas čtení 0:56

Šéf ruského parlamentu varoval před třetí světovou válkou. Západní vlády obvinil z fašismu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Lídr parlamentu Volodin, blízký Putinovi, varoval před třetí světovou válkou. ​

Předseda dolní komory ruského parlamentu (Státní dumy) Vjačeslav Volodin v sobotu během 80. výročí ukončení obléhání Leningradu uvedl, že může hrozit třetí světová válka.

„Fašistická ideologie se stala normou pro vedení členských zemí Severoatlantické aliance,“ tvrdí Volodin v příspěvku na sociální síti Telegram.

Obvinil západní vlády, i konkrétně zmíněnou německou vládu řízenou kancléřem Olafem Scholzem, že podporují politiku „genocidy“ na Ukrajině. „Tohle je nebezpečná cesta, která může vést k nové světové válce,“ dodal Volodin, na kterého Evropská unie uvalila sankce – má zakázaný vstup na území EU.

Rusko jako hlavní důvod své útočné války proti Ukrajině, která probíhá již téměř dva roky, uvádí, že sousední zemi je „třeba denacifikovat“.

Putin válku na Ukrajině přirovnává k obraně Sovětského svazu během druhé světové války

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně používá historická přirovnání k druhé světové válce k ospravedlnění toho, že nařídil ničím nevyprovokované napadení sousední Ukrajiny. Invazi na Ukrajinu přirovnává k obraně Sovětského svazu proti zločinecké útočné válce nacistického Německa.

Moskva především na výročí používá ve válečné propagandě argument, že jen „brání památku padlých v druhé světové válce“.

Přesně před 80 lety, 27. ledna 1944, sovětští vojáci prolomili obklíčení města Leningrad, současného Petrohradu, německým wehrmachtem. Do té doby němečtí vojáci obléháním záměrně způsobili smrt odhadem 1,2 milionu obyvatel, kteří zemřeli při bombardování nebo hlady a zimou.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Německý velvyslanec v Moskvě Alexander Graf Lambsdorff označil obléhání za „obzvláště šokující a brutální válečný zločin uprostřed zločinecké invaze do Sovětského svazu“, píše DPA.

vojna, ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse