Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
28. ledna 2024 12:28
Čas čtení 0:44

Oblíbený oděvní řetězec, ve kterém nakupují i Češi a Češky, oznámil velké propouštění. O práci přijde skoro 600 lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Švédský oděvní řetězec H&M zavře v zemi EU zhruba pětinu obchodů.

Švédský oděvní řetězec Hennes & Mauritz (H&M) plánuje zavřít ve Španělsku přibližně pětinu obchodů a propustit téměř 600 zaměstnanců. Za propouštěním jsou podle společnosti ekonomické, výrobní a organizační důvody.

Společnost uvedla, že ve Španělsku, které je domovským trhem konkurenční firmy Inditex, známé zejména značkou Zara, má celkem 133 obchodů a v zemi zaměstnává téměř 4000 lidí. Řetězec plánuje zavřít 28 obchodů a propustit 588 zaměstnanců.

Společnost dodala, že prioritou je mít obchody na vhodných místech, což jí pomůže udržet si konkurenceschopnost. Řetězec tak činí podobný krok jako jiné oděvní sítě ve světě, které v minulých letech zavřely menší obchody a naopak rozšířily klíčové provozy lákající větší počet zákazníků.

Odbory s plány řetězce nesouhlasí

Již v listopadu 2022 řetězec H&M zveřejnil plán snižování nákladů, v jehož rámci celosvětově zruší 1500 pracovních míst. Ve Španělsku přitom již v roce 2021 zrušila společnost 400 pracovních pozic.

Vedení společnosti uvedlo, že o svých plánech již informovalo odbory, se kterými bude v této věci úzce spolupracovat. Odbory s nejnovějšími plány H&M nesouhlasí. Odbory jsou přesvědčeny, že je to příliš tvrdé rozhodnutí a určitě lze nalézt i jiné řešení, které nebude zahrnovat propouštění.

nákupné centrum
Zdroj: Unsplash/Viktor Bystrov
Domů
Sdílet
Diskuse