Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
3. února 2024 14:03
Čas čtení 0:42

Indové zadržovali osm měsíců holuba. Mysleli si, že je to čínský špion

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Indové zadržovali osm měsíců holuba. Mysleli si, že je to čínský špion
Zdroj: Rawpixel/volně k užití

Mohou se holubi stát špiony pro cizí mocnost? Jasný názor na to má indická policie, která v pátek po osmi měsících zadržování propustila opeřence podezřelého ze špionáže pro Čínu.

Na první pohled obyčejný pták, kterého známe i z českých měst, byl zadržen loni v květnu poblíž přístavu v Bombaji. K nohám měl připevněné dva kroužky s nápisy, které vypadaly jako čínské. Detektivové nabyli podezření, že je zvíře zapleteno do špionáže, proto ho zadrželi a poslali do jedné z městských nemocnic. Informovala o tom stanice Sky News

Poněkud divoké podezření indických úřadů se však nevyplnilo. Po osmi měsících vyšlo najevo, že se jedná o závodního holuba pocházejícího z Tchaj-wanu, kterému se podařilo uprchnout a dostat až do daleké Indie. Lékaři falešně obviněného ptáka osvobodili minulé úterý. 

31. srpna 2023 16:13 Čas čtení 1:41 VIDEO: Rodina chodící po čtyřech zaměstnává vědce už roky. Co může za podivnou chůzi? VIDEO: Rodina chodící po čtyřech zaměstnává vědce už roky. Co může za podivnou chůzi?

Holubi ve službách armády

Jak uvádí stanice, holubí špioni nejsou v historii ničím neobvyklým. Ptáci byli dříve využíváni ke špionáži i v bojích. Jedním z nich byl holub jménem Gustav, který v roce 1944 doručil do Spojeného království zprávu o vylodění v Normandii. Samotná Indie zadržela již v roce 2016 jiného holuba, který údajně disponoval vzkazem obsahujícím výhrůžky premiéru Naréndrovi Módímu. 

Domů
Sdílet
Diskuse