Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
4. února 2024 13:27
Čas čtení 0:53

PRŮZKUM: Volby by drtivě vyhrálo ANO, komunisté posílili. Lidovci padají ke dnu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: Volby by drtivě vyhrálo ANO, komunisté posílili. Lidovci padají ke dnu
Zdroj: TASR/AP

Parlamentní volby by v lednu drtivě vyhrálo hnutí ANO. Vyplývá to z nejnovějšího volebního modelu, který pro stanici CNN Prima News vytvořila agentura STEM.

Nejsilnější opoziční partaji by svůj hlas dalo 33 procent voličů, hnutí Andreje Babiše si tak stabilně drží zdaleka největší voličskou podporu. Největší vládní stranu ODS by volilo 13,2 procenta dotázaných, oproti předchozím sondážím se jedná o mírný nárůst, vyplývá z modelu.

19. ledna 2024 12:03 Čas čtení 0:44 Volby by vyhrálo ANO. U studentů vítězí jiná strana Volby by vyhrálo ANO. U studentů vítězí jiná strana

Stabilní voličskou podporu mají podle průzkumu Piráti, které by volilo 11,3 procenta voličů. Těsně za nimi následuje opoziční SPD s desetiprocentní podporou. Volební preference se zvýšily také u vládního hnutí STAN, které by získalo sedm procent hlasů. Pětiprocentní práh nutný ke vstupu do sněmovny by těsně překročila ještě TOP 09, které model přisoudil pět procent hlasů.

Lidovci mimo hru 

Nárůst voličské přízně zaznamenali komunisté, které by volilo 4,8 procenta dotázaných. Za nimi následuje SOCDEM se 3,8 procenta hlasů. Výrazný pokles voličské podpory zaznamenala vládní KDU-ČSL, pro kterou by hlasovalo pouhých 2,7 procenta voličů. Lidovci si dlouhodobě ze všech vládních stran udržují nejnižší voličskou podporu. 

Hnutí Přísaha by získalo 2,6 procenta hlasů, za ním následují Zelení (2,6 procenta), Svobodní (1,7 procenta) a Trikolora (1,4 procenta). Stanice uvádí, že 34 procent voličů není rozhodnuto, komu by dalo svůj hlas, pokud by se nyní konaly volby. Již od roku 2013 také stabilně klesá počet skalních voličů stran a dochází k přelivu voličské podpory. Jedním z důvodů je podle stanice pestřejší nabídka politických subjektů, které často vytvářejí koalice, aby získaly vyšší počet hlasů. 

Domů
Sdílet
Diskuse