Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
19. ledna 2024 12:03
Čas čtení 0:44

Volby by vyhrálo ANO. U studentů vítězí jiná strana

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volby by vyhrálo ANO. U studentů vítězí jiná strana
Zdroj: TASR/AP

Výzkumná agentura Median zveřejnila sněmovní volební model za prosinec 2023. Volby by vyhrálo ANO se 35 procenty. Zvítězilo by u všech věkových skupin kromě studentů.

Do Poslanecké sněmovny by se dostalo celkem šest politických stran a hnutí. Na prvním místě ANO se 35 procenty následované ODS se 13 procenty, dále Piráti, SPD, STAN a TOP 09.

19. ledna 2024 9:30 Čas čtení 1:13 Pro dívku znásilňovanou otčímem vznikla sbírka, jsou v ní už miliony. Chystá se i demonstrace Pro dívku znásilňovanou otčímem vznikla sbírka, jsou v ní už miliony. Chystá se i demonstrace

Hnutí ANO získávalo voliče hlavně mezi lidmi, kteří se minulých voleb do sněmovny nezúčastnili, dále od SPD, SPOLU a Přísahy. Je nejčastější volbou lidí ve věku 35 a více let. V kategorii 65 a více let by jej volila téměř polovina účastníků voleb. Na prvním místě je u všech vzdělanostních skupin. Vede také u téměř všech skupin obyvatelstva podle socioekonomického statusu, kromě studenstva, u kterého mělo hnutí téměř nulovou podporu.

Strany aktuální vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) mají v součtu podporu 38,5 procenta. Získaly by tedy 90 mandátů.

ODS by volili zejména podnikatelé a zaměstnanci ve vysokopříjmové kategorii. Piráti zase vedou ve věkové skupině 18 až 24 let. Více než čtvrtinu hlasů by také dostali v kategorii 25 až 34 let.

Voleb by se určitě zúčastnilo 56 procent dotázaných, dalších 12,5 procenta účast zvažuje. Ochota zúčastnit se zůstává téměř stejná jako v listopadu (68,5 procenta). K volbám by určitě nešlo 27 procent dotázaných.

Domů
Sdílet
Diskuse