Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
9. února 2024 12:47
Čas čtení 0:55

Přijít o řidičák snadno a rychle? Za tyhle přestupky ti rovnou seberou papíry

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přijít o řidičák snadno a rychle? Za tyhle přestupky ti rovnou seberou papíry
Zdroj: Unsplash / takahiro taguchi

Novela silničního zákona platná od ledna 2024 přinesla spoustu změn. Ty najdeš i v bodovém systému. Jaké to jsou?

Za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog ti hrozí ve správním řízení sankce sedm až 20 tisíc korun společně se zákazem řízení na šest až 18 měsíců. Pokud nadýcháš víc než 0,3 promile, tak navíc dostaneš šest bodů do karty řidiče.

9. února 2024 8:19 Čas čtení 0:25 Facebookem se šíří nový nebezpečný virus, který lidi připraví o soukromí i peníze. Takhle ho lze odhalit Facebookem se šíří nový nebezpečný virus, který lidi připraví o soukromí i peníze. Takhle ho lze odhalit

Jiná situace je, pokud řídíš ve stavu, kdy už nejsi schopen*schopna bezpečně činnost vykonávat. To ti hrozí pokuta sahající až k 50 tisícům společně se šesti trestnými body a zákazem řízení opět na šest až 18 měsíců. Úplně nejhorší to je, když test na alkohol nebo drogy odmítneš, kromě šesti trestných bodů ti hrozí pokuta klidně až 75 tisíc a zákaz řízení na 18 až 36 měsíců.

Rychlost a řízení bez řidičáku

Změny se týkají i přesažené rychlosti. Pokud pojedeš nad limit o 40 kilometrů v hodině v obci nebo přesáhneš rychlost o 50 kilometrů v hodině mimo obec, tak tě čeká pokuta ve výši od sedmi do 25 tisíc korun společně se šesti body a odpočinek od volantu na šest až 18 měsíců.

Pokud jsi už o nějaké body přišel*přišla, tak po absolvování kurzu pro jejich odpočet na akreditovaném polygonu ti mohou být umazány nikoliv jen tři, ale dokonce čtyři trestné body. Pro návštěvu kurzu však nesmíš mít žádný šestibodový přestupek. Mezi ty, za které dostaneš do karty řidiče méně než šest bodů, patří třeba jízda bez řidičského oprávnění (čtyři body) nebo jízda se zadrženým řidičským průkazem (čtyři body).

Domů
Sdílet
Diskuse