Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
16. února 2024 11:00
Čas čtení 2:09

PŘEHLEDNĚ: Stovky traktorů v pondělí vyjedou na Prahu, zablokují silnice. Dostaneš se do školy a práce?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEHLEDNĚ: Stovky traktorů v pondělí vyjedou na Prahu, zablokují silnice. Dostaneš se do školy a práce?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Praha se příští týden stane dějištěm série protestů zemědělců z mnoha koutů republiky. Ulice hlavního města v pondělí zaplní traktory i zemědělská technika.

Čeho se akce týká?

Autoři protestů se podle svých slov inspirují podobnými akcemi, které se od začátku roku odehrávají v řadě evropských zemí. Podle organizátorů je cílem akce boj za „národní energetiku, domácí potravinářství a zemědělskou výrobu ve vlastních rukou“. Účastníci podle prohlášení bojují za „budoucnost dětí a celého národa“. Zároveň však podotýkají, že nejsou členy žádné politické strany a nekandidují ve volbách. 

9. února 2024 8:59 Čas čtení 0:47 Zemědělci se chystají zablokovat Prahu traktory. Inspiraci berou z Francie Zemědělci se chystají zablokovat Prahu traktory. Inspiraci berou z Francie

Jsou prý nespokojení se zemědělskou politikou vlády a poukazují na dopady Zelené dohody pro Evropu, známé jako Green Deal. „Nesmiřme se s greendealovou likvidací průmyslu a zemědělství! Inspirujme se kolegy v okolních zemích,“ stojí v prohlášení.

Kromě toho má však akce zřejmě i širší politický podtext, někteří pořadatelé totiž veřejně mluví o konci současné vlády a jejím nahrazení kabinetem složeným z odborníků. 

Kdo za protesty stojí?

Pondělní protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumil Dufek společně s bývalým prezidentem Agrární komory ČR a podnikatelem Zdeňkem Jandejskem. Ti chtějí v rámci akce předat české vládě dopis vyzývající k odstoupení od Zelené dohody. 

Jak informují Hospodářské noviny, mezi organizátory nechybí ani lidé spojení s dezinformační scénou. „Takové akce nejsou v zájmu sedláků. Myslíme, že to jsou aktivity, které mají za cíl rozkolísat zavedené demokratické struktury,“ uvedl pro HN předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Lebek. 

Kolik účastníků se očekává?

Podle policie by se akce mohly zúčastnit stovky až tisíce strojů. Účastníci do centra Prahy vyrazí z pěti seřadišť v okolí metropole. Jedná se o Letiště Panenský Týnec, Lovosice, nájezd na D1 od Benešova ve směru na Prahu, odpočívadlo na Cukráku a příjezd do Prahy od dálnice D11. 

Kde očekávat omezení?

Velká omezení se očekávají na magistrále, kterou plánují účastníci protestu zablokovat v obou směrech před budovou ministerstva zemědělství na Těšnově i v širokém okolí. S problémy je nutné počítat také na příjezdových cestách do Prahy, konkrétně na dálnicích D1, D4, D7, D8 a D11. Pražský magistrát proto vyzval obyvatele, aby se v pondělí vyhnuli cestám do centra města a zvážili raději práci z domova. 

V širším centru se omezení týkají hlavně příjezdových ulic směrem k magistrále. Problémy se zřejmě nevyhnou Evropské ulici spojující centrum města s Letištěm Václava Havla. Dále se omezení týkají oblasti Dejvic (ulice Svatovítská, Hradčanská, Milady Horákové), Holešovic (most Barikádníků, Argentinská, Za Viaduktem, nábřeží Kpt. Jaroše), Nového Města (Hořejší nábřeží, Resslova, Ječná) či Nuselského mostu a okolí (5. května, Legerova). 

Co na to policie?

Policie v tiskové zprávě uvádí, že konání veřejných shromáždění je ústavně zakotveno v Listině základních práv a svobod. Výkon shromažďovacího práva však podle ní neposkytuje ochranu jednáním nezákonným, šikanózním či zneužívajícím jej k jiným účelům. „Mezi taková jednání lze řadit i některé formy blokování vozovek nebo obecněji určité formy bránění jiným ve svobodě pohybu či jiné činnosti,“ uvádí policie. 

Policisté také vyzdvihují dobrou komunikaci, kterou s účastníky protestů vedou. Podle svých slov jsou však připraveni bránit případná porušení zákona, k nimž může v souvislosti s přesunem techniky směrem k místu shromáždění docházet. „Policisté a policistky jsou připraveni nepovolit vjezd na dálniční tělesa vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky,“ uvádí policie. 

Domů
Sdílet
Diskuse