Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. února 2024 8:55
Čas čtení 0:34

Vyšel nový volební model. Účast by v lednu byla nižší, ANO mírně ztrácí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vyšel nový volební model. Účast by v lednu byla nižší, ANO mírně ztrácí
Zdroj: TASR/AP

V lednu by se do sněmovny dostalo šest stran a hnutí. Volební účast by klesla, na prvním místě zůstává ANO.

Dle sněmovního modelu výzkumné agentury Median za měsíc leden by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. Nejvíce voliči preferují hnutí ANO se 31,5 procenta. Následují Piráti se 13 procenty, ODS s 12 procenty, SPD s 10,5 procenta, STAN se 7 procenty a TOP 09 s 5,5 procenta.

19. února 2024 7:00 Čas čtení 0:31 Vědci odhalili maximální věk, kterého se může člověk dožít. Podle studie jsou na tom lépe ženy Vědci odhalili maximální věk, kterého se může člověk dožít. Podle studie jsou na tom lépe ženy

Volební potenciál hnutí ANO klesl na 37 procent. Piráty ve velké míře podporují prvovoliči a prvovoličky. Hlasovalo by pro ně 31 procent z nich.

Ochota účastnit se voleb od prosince klesla o 4 procenta na 64,5 procenta. Nižší volební účast se týká zejména bývalých voličů SPOLU. Způsobuje však také mírnou ztrátu pro ANO, jehož voliči zčásti přechází ke KSČM.

Sněmovní volební model vypracovala výzkumná agentura Median v období od 15. ledna do 1. února metodou osobního dotazování vyškolenými tazateli. Zúčastnilo se celkem 1019 náhodně vybraných respondentů ve věku od 18 let včetně.

Domů
Sdílet
Diskuse