Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
22. února 2024 15:01
Čas čtení 1:00

V Česku otevřela nejekologičtější prodejna vůbec. Jak bude fungovat a kde ji najdeš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku otevřela nejekologičtější prodejna vůbec. Jak bude fungovat a kde ji najdeš?
Zdroj: Penny media/ se svolením

Novou celodřevěnou a energeticky soběstačnou prodejnu dnes otevírá společnost Penny ve Ždírci nad Doubravou na Vysočině. Přináší i další novinky.

Momentálně nejekologičtější diskontní prodejna v Česku má totiž vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Nový systém chlazení a vytápění umí rozpoznat, v jaké permanenci jsou jednotlivé chladicí boxy, a optimalizovat jejich chod. Speciální čidla pak navíc umí zasáhnout a reagovat i na častou situaci, kdy zákazníci zapomenou dovřít skleněné dveře. Navíc bude nová pobočka pomocí speciálního čerpadla využívat zbytkové teplo z mrazicích a chladicích boxů na potraviny.

22. února 2024 11:34 Čas čtení 0:37 Na protest proti politice EU vyrazilo asi 3000 kusů zemědělské techniky Na protest proti politice EU vyrazilo asi 3000 kusů zemědělské techniky

Ekologičtější byla i její výstavba. Ta trvala devět měsíců a bylo během ní použito speciální křížem lepené dřevo CLT. Umožnilo tak stavět pevné, stabilní a současně lehké konstrukce a použité stromy mohly být využity na 100 procent. „Celkově jsme u stavby uspořili v porovnání s klasickou prodejnou 16 kamionů stavebního materiálu,“ uvádí v tiskové zprávě vedoucí stavebního oddělení Penny Václav Šíma.

penny, ekologie, prodejna
Zdroj: Penny media/ se svolením

Úspory při budování zaznamenalo i ovzduší. Masivní dřevo je do sebe totiž schopné v průběhu svého růstu vstřebávat a ukládat oxid uhličitý z okolí. Recyklací a opakovaným používáním takovýchto stavebních prvků se prodlužuje doba uložení uhlíku, protože nedochází k jeho zpětnému uvolňování do okolí. K lepení dřeva byla navíc využita certifikovaná lepidla bez formaldehydů.

Firma se na ekologičtější přístup soustředí již déle. Nově otevřená prodejna je již druhou celodřevěnou stavbou společnosti Penny. Ta první slouží zákazníkům již rok a půl ve Skutči. Pobočka ve Ždírci nad Doubravou je však ještě o něco úspornější.

Zákazníkům nabízí klasický sortiment Penny a její součástí bude i prodej masa a uzenin Zeman. Okolí doplní ptačí budky, včelí a hmyzí hotel. Parkoviště také kromě 102 parkovacích míst nabídne i dobíjecí stanici pro elektromobily.

Domů
Sdílet
Diskuse