Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
24. února 2024 17:20
Čas čtení 0:53

Ruské úřady předaly tělo Navalného jeho matce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruské úřady předaly tělo Navalného jeho matce
Zdroj: TASR/AP

Tělo předního představitele ruské opozice Alexeje Navalného bylo navráceno jeho matce. Sdělila to jeho mluvčí.

Kira Jarmyš, mluvčí Alexeje Navalného, na platformu X napsala, že tělo zesnulého politika je u jeho matky. Byla postavena před ultimátum – tělo dostane jen v případě, že udělá tajný pohřeb, jinak by byl Navalnyj pochován ve vězení, kde před týdnem zemřel.

„Pohřeb se teprve bude konat. Nevíme, zda budou úřady zasahovat do toho, aby to probíhalo tak, jak si rodina přeje a Alexej zaslouží,“ pokračovala. Mluvčí v příspěvku poděkovala všem, kteří požadovali navrácení těla.

Podle oznámení, které úřady vydaly Navalného matce, zemřel Alexej Navalnyj ve vězení 16. února ve 14:17 místního času (10:17 SEČ). Podle vězeňské stráže se opozičnímu politikovi udělalo na vycházce nevolno a téměř okamžitě ztratil vědomí.

Přivolaní zdravotníci z nemocnice ve městě Labytnangi se Navalného pokoušeli oživovat více než půl hodiny, ale nebyli úspěšní. Kira Jarmyš prohlásila, že Navalnyj byl zavražděn.

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj byl nejvýraznější postavou ruské opozice proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Zadrželi ho v lednu 2021 po návratu z Německa, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou. Obvinil Kreml, který pokus o otravu popřel.

Domů
Sdílet
Diskuse