Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
27. února 2024 v 7:14
Čas čtení 0:47

V Česku se objevil nebezpečný druh sršní. Rozmístí se kvůli nim pasti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku se objevil nebezpečný druh sršní. Rozmístí se kvůli nim pasti
Zdroj: Getty Images/Nicolas Reusens

Proti sršním asijským, jež byly nalezeny v Rudné u Prahy, začnou přírodovědci bojovat pomocí speciálních pastí.

Spekuluje se, že nepůvodní invazní druh hmyzu, který představuje velkou hrozbu zejména pro včelstva, se do Česka dostal skrze kamionovou dopravu. Pasti tak budou od příštího týdne umístěny po celé trase dálnice D5, tedy od Rozvadova až po Prahu.

26. února 2024 v 8:45 Čas čtení 0:17 Na chlapce na Berounsku spadla houpačka. Vážným zraněním podlehl Na chlapce na Berounsku spadla houpačka. Vážným zraněním podlehl

Hlavní pozornost však odborníci z Agentury pro ochranu přírody a krajiny ČR zaměří na tři lokality, kde už se invazní hmyz v poslední době vyskytl. Tedy Plzeň, Hrádek u Rokycan a Rudná u Prahy. „Teď testujeme různé typy pastí. Použijeme komerční i vyrobené na 3D tiskárně. Máme přichystaných několik variant,“ řekl Novinkám zástupce agentury Tomáš Görner.

Uvnitř pastí bude návnada v podobě sladké šťávy, vína a piva. „Víno se dává kvůli tomu, aby nelákalo včely,“ vysvětlil entomolog Jan Walter ze Západočeského muzea, který se na akci podílí.
 
„Vletový otvor má osmimilimetrový průměr, takže dovnitř se sršně dostanou. Na bocích už jsou ale jen šestimilimetrové díry, takže ven už jim to nepůjde, zatímco ostatnímu menšímu hmyzu ano,“ popsal.

Sršeň asijská je o něco menší než naše sršen obecná, je tmavší a bezpečně se pozná podle žlutě zbarvených konců končetin. Je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Nejúčinnějším způsobem boje proti sršni asijské je včasné nalezení a odstranění jejích hnízd.
Domů
Sdílet
Diskuse