Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
27. února 2024 14:15
Čas čtení 0:43

Česká zdravotní pojišťovna brzy spustí velkou výměnu průkazů. Týká se i tebe?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká zdravotní pojišťovna brzy spustí velkou výměnu průkazů. Týká se i tebe?
Zdroj: Freepik/@ Racool_studio/volně k užití

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) spouští v dubnu velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží ti, kterým v letošním roce vyprší platnost, do svých poštovních schránek nejpozději měsíc před koncem platnosti.

Změna se týká téměř tří milionů lidí. O nový průkaz není nutné žádat, pojišťovna jej zašle automaticky na adresu evidovanou u VZP. V průvodním dopise najdou pojištěnci všechny potřebné informace vysvětlující, jak a kde jej používat. Starý průkaz lze vrátit na kterékoli pobočce VZP, není to však povinné.

Pozor na podvodné jednání

Datum platnosti průkazu je vyznačeno na jeho přední straně. Jsi pojištěncem*pojištěnkou VZP a končí ti letos platnost? Tyhle věci by sis měl*a pohlídat:

Možná se u tebe změnila adresa, na kterou chceš nový průkaz poslat. Změnu doručovací adresy je možné provést na pobočkách VZP nebo prostřednictvím informačního centra. Pojištěnci by si také měli zkontrolovat, že mají poštovní schránku označenou celým jménem a příjmením, aby nedošlo k vracení zásilek zpět.

27. února 2024 9:05 Čas čtení 0:48 Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc

Pracovníci a pracovnice VZP nebudou předem oslovovat, obcházet ani kontrolovat, kdy pojištěncům průkaz končí. Pokud by tě tedy někdo kontaktoval, jedná se velmi pravděpodobně o podvodné jednání. V případě, že nový průkaz nepřijde do doby, než vyprší platnost starého, třeba z důvodu neaktuální doručovací adresy, lze o něj požádat na některé pobočce, prostřednictvím online formuláře nebo už zmíněného informačního centra.

Domů
Sdílet
Diskuse