Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
28. února 2024 13:30
Čas čtení 0:59

Roční dálniční známka zdražuje, máš poslední možnost ušetřit stovky korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Roční dálniční známka zdražuje, máš poslední možnost ušetřit stovky korun
Zdroj: Wikimedia Commons/Lukas Petr/volně k použití

V pátek 1. března dojde ke značnému podražení ročních dálničních známek. Do konce měsíce je tak poslední šance koupit si známku, která je levnější o 800 korun. Vyplatí se to i řidičům a řidičkám, kterým současná známka bude ještě několik měsíců platit.

Tento pátek se mění systém dálničních známek. Změna, kterou čeští řidiči a řidičky pocítí nejvíce, se týká ceny roční dálniční známky. Ta stoupne ze současných 1500 na 2300 korun. Ceny kuponů by nově měly být také valorizované, což znamená, že budou zdražovat i v příštích letech.

13. prosince 2023 6:45 Čas čtení 0:45 Dálniční známka bude zdražovat. Poradíme ti, jak ji koupíš za starou cenu Dálniční známka bude zdražovat. Poradíme ti, jak ji koupíš za starou cenu

Určitě se tak vyplatí si do pátku koupit novou dálniční známku. A to i těm, kterým bude známka ještě chvíli platit. Ministerstvo dopravy totiž umožňuje odsunout platnost zakoupené viněty až o třicet dnů. Zakoupit si ve středu nebo ve čtvrtek novou dálniční známku se tak vyplatí i těm, kterým nynější známka platí až do srpna.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zdůvodňuje zdražení dálniční známky zrychlením stavby nových úseků dálnic. Těch by v letošním roce mělo být otevřeno 120 kilometrů, což je výrazně více než v předchozích letech. Zvýšení ceny podle něj odpovídá inflaci za posledních deset let, tedy za dobu, kdy cena zůstávala stejná.

Částka 2300 korun se netýká všech řidičů a řidiček, někteří budou moci jezdit za levnější cenu. Jsou to ti, jejichž auta neprodukují takovou uhlíkovou stopu jako auta se spalovacími motory. Elektromobily dokonce dálniční známku nepotřebují vůbec. Kompletní přehled cen známek od 1. března najdeš tady.

 
Domů
Sdílet
Diskuse