Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. března 2024 8:50
Čas čtení 0:55

Trump utržil porážku. Primárky ve Washingtonu ovládla poprvé v historii žena

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trump utržil porážku. Primárky ve Washingtonu ovládla poprvé v historii žena
Zdroj: TASR

Nikki Haley je první ženou v historii USA, která vyhrála republikánské primárky.

Bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haley zvítězila v nedělních republikánských primárkách v hlavním městě USA Washingtonu. Je to její první vítězství v boji o prezidentskou nominaci Republikánské strany s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zprávu převzala agentura TASR od agentury AP.

3. března 2024 14:30 Čas čtení 0:30 Šťastlivec z Česka vyhrál neuvěřitelných 111 milionů korun. Pohádkový balík mu zajistila tato čísla Šťastlivec z Česka vyhrál neuvěřitelných 111 milionů korun. Pohádkový balík mu zajistila tato čísla

Podle výsledků zveřejněných představiteli Republikánské strany získala Haley všech 19 delegátů v hlavním městě. Zaznamenala tak svůj první triumf před takzvaným superúterým (5. března), během něhož se v 15 státech USA uskuteční stranické nominační klání. Favoritem na zisk republikánské nominace zůstává Trump, který vyhrál všechny předchozí primárky a volební shromáždění.

Bývalá americká velvyslankyně při OSN se rozhodla, že navzdory počátečním porážkám, včetně prohry v domovském státě Jižní Karolína, ze souboje s bývalým americkým prezidentem neodstoupí. Haley vyjádřila přesvědčení, že si republikáni zaslouží alternativu k Trumpovi, a to i přes jeho dosavadní dominanci v kampani.

Hlavní město Washington je jednou z nejsilnějších demokratických jurisdikcí ve Spojených státech, ve městě je registrováno jen asi 23 tisíc republikánů a republikánek, vysvětluje agentura AP. Stávající prezident Joe Biden z Demokratické strany zde v prezidentských volbách v roce 2020 získal 92 procent hlasů.

3. března 2024 15:36 Čas čtení 0:20 Dítě v Praze srazila tramvaj. Malý chlapec utrpěl zranění hlavy a hrudníku Dítě v Praze srazila tramvaj. Malý chlapec utrpěl zranění hlavy a hrudníku

Trumpovi se před čtyřmi lety podařilo vyhrát primárky v hlavním městě, ale v roce 2016 skončil třetí za floridským senátorem Marcem Rubiem a bývalým guvernérem Ohia Johnem Kasichem.

Domů
Sdílet
Diskuse