Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
5. března 2024 12:07
Čas čtení 1:01

Vysoké školy chtějí zakázat lidem vstup se zbraní. Současný zákon v tom nemá jasno

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vysoké školy chtějí zakázat lidem vstup se zbraní. Současný zákon v tom nemá jasno
Zdroj: Unsplash / Dom Fou

Zástupci českých vysokých škol chtějí přimět politiky k zavedení plošného zákazu nošení zbraní na akademické půdě. V současné době si každá škola určuje pravidla sama.

Podle serveru Novinky.cz rektoři nevědí, zda je za současných pravidel možné odepřít vstup do vysokoškolských budov ozbrojeným lidem. Například pražská Univerzita Karlova takový zákaz ve svých pravidlech nemá, jeho zavedení však zvažuje. „Není to ale jednoduché. Když někomu zamezíme ve vstupu se zbraní, měli bychom být schopni se o tuto zbraň postarat,“ řekla serveru rektorka školy Milena Králíčková. 

25. ledna 2024 15:09 Čas čtení 0:19 V areálu VŠE v Praze byla nahlášena bomba. Už zase V areálu VŠE v Praze byla nahlášena bomba. Už zase

Stejný pohled na věc má děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Tomáš Kašparovský. Tamní univerzita podle něj disponuje vnitřním předpisem, který návštěvníkům říká, že by do školy neměli nosit zbraň. „Je to provozní problém, měli bychom mít místo, kde člověk zbraň při vstupu odloží, ale to není v technických možnostech vysokých škol,“ uvedl. 

Co na to zákon? 

Oblast nošení zbraní na veřejnosti upravuje zákon o zbraních a střelivu, který orgánům veřejné moci ukládá povinnost převzít od ozbrojeného člověka u vstupu jeho zbraň a při odchodu mu ji vrátit. „Listina základních práv a svobod zaručuje právo bránit svůj život i se zbraní, ale to rozhodně neznamená, že člověk má právo neustále nosit zbraň u sebe. Navíc touto zbraní může být cokoliv, čím je možné se bránit, třeba i propiska,“ řekl Novinkám ústavní právník Ondřej Preuss, podle něhož mohou školy odepřít vstup komukoliv se zbraní. 

13. února 2024 13:30 Čas čtení 0:46 Promluvila pozůstalá obětí vražd v Klánovickém lese. Poděkovala za podporu Promluvila pozůstalá obětí vražd v Klánovickém lese. Poděkovala za podporu

Po zpřísnění pravidel volá Česká konference rektorů i Rada vysokých škol. Univerzita Karlova momentálně společně s právníky pracuje na plošném řešení, které by mohlo platit pro celou akademickou obec. „Máme ojedinělé případy, že někdo přijde se zbraní a je vykázán. Byli bychom rádi, kdyby bylo právně ukotveno, že na vysoké škole není legální mít zbraň,“ doplňuje Kašparovský. 

Domů
Sdílet
Diskuse