Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
7. března 2024 10:13
Čas čtení 0:29

Letošní únor byl nejteplejší v historii. Průměrná teplota za posledních 30 let vyrostla o stupeň

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Letošní únor byl nejteplejší v historii. Průměrná teplota za posledních 30 let vyrostla o stupeň
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie

Meteorologická služba Evropské unie Copernicus naměřila celosvětově nejvyšší průměrnou teplotu letošního února.

Průměrná únorová teplota dosáhla 13,54 stupně. To je o 0,81 stupně více než průměr z let 1991 až 2020. Překonala i rekordní únor z roku 2016, a to o 0,12 stupně. Nadprůměrné teploty byly naměřeny hlavně ve střední a východní Evropě, na severní Sibiři, ve střední a severozápadní části Severní Ameriky nebo v Jižní Americe, Africe a Západní Austrálii.

7. března 2024 8:54 Čas čtení 1:31 AKTUÁLNĚ: Zemědělci obsadili Prahu. Mapa radí, kterým místům se vyhnout AKTUÁLNĚ: Zemědělci obsadili Prahu. Mapa radí, kterým místům se vyhnout

„Klima reaguje na aktuální koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, takže pokud se nám je nepodaří stabilizovat, budeme nevyhnutelně čelit novým globálním teplotním rekordům a jejich důsledkům,“ cituje server Novinky.cz šéfa programu Coprenicus Carla Buontempa.

Experti zároveň naměřili i nejvyšší teplotu hladiny světových oceánů za všechny měsíce měření. Jednalo se o 21,06 stupně, čímž byl překonán i loňský srpen, kdy bylo naměřeno maximum 20,98 stupně.

Domů
Sdílet
Diskuse