Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. března 2024 8:54
Čas čtení 1:31

AKTUÁLNĚ: Zemědělci obsadili Prahu. Mapa radí, kterým místům se vyhnout

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: Zemědělci obsadili Prahu. Mapa radí, kterým místům se vyhnout
Zdroj: Profimedia.cz

Do Prahy od čtvrtečního rána najíždí stovky kusů techniky. Protest měl být původně klidnější, z rána však zemědělci před Úřad vlády nasypali hnůj.

Původní program protestů zahrnoval demonstraci před Úřadem vlády a okružní jízdy mezi Letenskou plání, Holešovicemi a nábřežím Edvarda Beneše. Zemědělci ale nečekaně vysypali před Úřad vlády hnůj. Protože se nedrželi dohodnutého postupu, Policie ČR jim vyhlásila nulovou toleranci, uvedl web Novinky.cz.

„Řidiče, který vysypal hnůj na silnici, policisté z ochranné služby zajistili a omezili na osobní svobodě. Je podezřelý z několika přestupků,“ napsala Policie ČR na platformu X, která na protest dohlíží.

Kudy traktory pojedou?

Traktory v metropoli komplikují dopravu. Do odvolání je přerušen provoz tramvajové linky 23, pro linku 15 je zaveden odklon přes zastávku Právnická fakulta. Policie doporučuje vyhnout se místům okružní jízdy i motoristům. Pokud máš v plánu projet jednou z částí Prahy, které jsou součástí okruhu, tak počítej se zdržením.

15. května 2024 8:33 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Jak dobře znáš české hrady a zámky? Prověř si své znalosti v našem kvízu KVÍZ: Jak dobře znáš české hrady a zámky? Prověř si své znalosti v našem kvízu

Zemědělci vyrazili do metropole z několika směrů na Prahu, do města dorazili zhruba po hodině. „Protestní jízdy po trase nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova, Milady Horákové, Veletržní, Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k Úřadu vlády budou trvat přibližně do 11:00 hodin,“ uvedlo hlavní město Praha na sociální síti X. „Poté by měla začít demonstrace před Úřadem vlády, konec akce je plánován mezi 13:30 a 15:00, pak bude technika vyjíždět z města,“ pokračovalo. 

Za co zemědělci protestují?

Čtvrteční akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR, podporu dostali od Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Protesty tedy zastřešují jiné organizace než ty, které měly na svědomí demonstraci z půlky února, kdy traktory zablokovaly magistrálu.

Protestující mají celkem pět požadavků. Požadují podporu zaměstnanosti na venkově, vrácení zdanění půdy na úroveň před vládním balíčkem a zastavení krácení podpory pro životní pohodu zvířat. Dále chtějí cítit jistotu ze strany vlády tak, že bude aktivně hájit jejich zájmy v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a nakonec požadují navýšení mimořádné pomoci zemědělcům se svolením Evropské komise.

Domů
Sdílet
Diskuse