Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
10. března 2024 10:27
Čas čtení 1:31

Musím si vybírat mezi mateřstvím a tvorbou? Výherkyni Českého lva režie ostře přerušila

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Musím si vybírat mezi mateřstvím a tvorbou? Výherkyni Českého lva režie ostře přerušila
Zdroj: ČFTA

V sobotu se odehrál 31. ročník Českého lva. Cenu Magnesia za nejlepší studentský film získala Daria Kashcheeva za snímek Electra. Při svém děkovném proslovu ji režie přerušila.

Kashcheeva se rozhodla svůj prostor u děkovného pultu využít, jak sama řekla, k předání osobního vzkazu. Ten upozorňoval na pracovní podmínky pro matky a na to, že je potřeba je zlepšovat. „Kdybych se rozhodla, že budu matkou a budu muset zvládat dvě směny, točit a pečovat o dítě, budu zvládat obě stejně dobře? Proč vůbec musím vybírat mezi mateřstvím a tvorbou? Jen proto, že jsem se narodila s dělohou?“ řekla v proslovu.

9. března 2024 22:36 Čas čtení 1:04 Český lev 2024: Nejlepším filmem je snímek Bratři, bodovala Volha i Bod obnovy. Podívej se na kompletní výsledky Český lev 2024: Nejlepším filmem je snímek Bratři, bodovala Volha i Bod obnovy. Podívej se na kompletní výsledky

Po uplynutí doby, která byla umělcům na proslov vymezena, se z režie ozvalo ostře: „Je to moc dlouhý!“ Kashcheeva sklidila potlesk a svůj proslov ukončila.

Přijde omluva?

Výstup se neobešel bez odezvy na sociálních sítích. „Pouštět kouř na výherkyni ocenění a ještě ji takto utnout bylo strašně netaktní a ubohý… doufám, že se ten, co to rozhodl, omluví,“ píše uživatelka Instagramu pod post Českých lvů, na kterém je Kashcheeva se soškou v ruce.

„Já rozumím tomu, že vítězka překročila limit své řeči, ale místo toho, aby ji na to někdo taktně upozornil, byla sprostě okřiknuta, jak kdyby se na pódiu rozcapovala,“ píše další uživatel sociální sítě.

Kashcheevin projev vyvolal diskusi. Na jedné straně společnosti zaznívá podpora, druhá její projev nebo formu kritizuje. „Její proslov byl dlouhý. Moc dlouhý. Pravidla byla řečena na začátku. Někomu to stačilo. Co chtěla říct, je bezesporu důležité téma, ale ta forma měla být jiná,“ stojí v komentářích, které jsou převážně podporující. 

5. března 2023 8:00 Čas čtení 2:04 Nacistický udavač a okultista uspěl na Lvech, nejlepší film ale neproměnil. Stojí Arvéd za zhlédnutí? Nacistický udavač a okultista uspěl na Lvech, nejlepší film ale neproměnil. Stojí Arvéd za zhlédnutí?

K situaci se vyjádřila i novinářka Linda Bartošová, která její kategorii vyhlašovala. „A tak se ptám – opravdu nesneseme pár minut navíc o tématu, který se týká tolika žen a lidí v přenose, který je jednou ročně? Opravdu musíme promluvu takto přetnout v půlce projevu, když mají ocenění/oceněné vzácný prostor promluvit k diváctvu v exponovaném čase?“ napsala ke svému příspěvku z Českých lvů na Instagram.

Cena Magnesia za nejlepší studentský film je udělována ve spolupráci s Mattoni 1873 a Státním fondem kinematografie. Její výherce*výherkyně získá na svou další tvorbu 100 tisíc korun. Daria si sošku Českého lva odnesla již podruhé, poprvé ji získala za film Dcera, za nějž si vysloužila i studentského Oscara.

Domů
Sdílet
Diskuse