Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
11. března 2024 12:22
Čas čtení 0:31

Evropě hrozí katastrofa kvůli změně klimatu. Zemřou statisíce lidí, přijdou záplavy i smrtící vlny veder

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Evropě hrozí katastrofa kvůli změně klimatu. Zemřou statisíce lidí, přijdou záplavy i smrtící vlny veder
Zdroj: Unsplash/Matt Palmer/volně k užití

Agentura EU pro životní prostředí v pondělí uvedla, že by se země v Evropě měly připravit na katastrofická rizika spojená se změnou klimatu. Zasáhnout mohou i ekonomiku.

Uvedla, že naprostá většina ze 36 aktuálních klimatických rizik by mohla v tomto století dosáhnout „kritické nebo katastrofické úrovně“. Postihnout by tak mohla veřejné zdraví, ale i hospodářství a infrastrukturu. V pesimistickém scénáři podle agentury Reuters uvedla, že do konce století „statisíce lidí zemřou na vlny veder a ekonomické ztráty jen v důsledku pobřežních záplav by mohly přesáhnout i miliardy eur ročně“.

V analýze dále agentura uvádí, že politici by měli začít připravovat své obyvatele. Mohou například zavést zlepšení pojistného krytí, přepracovat infrastrukturu či zavést zákony na ochranu venkovních pracovníků před smrtelným horkem.

Evropa je momentálně nejrychleji se ohřívajícím kontinentem na světě, dosahuje dvojnásobně vyšších čísel, než udávají celosvětové statistiky. Ačkoliv se Evropská unie snaží snížit míru oteplování Země, globální hodnoty jsou již o více než jeden stupeň Celsia vyšší než v předindustriálních dobách.

Domů
Sdílet
Diskuse