Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
11. března 2024 15:17
Čas čtení 1:18

Chci podklady na tohoto zm*da, napsal Babiš o Lipavském. Jsou to estébácké metody, řekl ministr

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chci podklady na tohoto zm*da, napsal Babiš o Lipavském. Jsou to estébácké metody, řekl ministr
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Andrej Babiš si mezi spolupracovníky objednal složku na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Mimo jiné sháněl i informace o jeho dětech.

Vypovídá o tom e-mail, který Andrej Babiš omylem poslal na špatnou adresu. „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volbu,“ stojí v něm. Mailové vlákno navíc údajně obsahuje i životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce.

E-mail chtěl Andrej Babiš rozeslat mezi své spolupracovníky. Omylem však zaměnil svého poradce Jana Rovenského za jeho jmenovce. Ten působí ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov jako nestraník za ANO.

Zmínky o tom, že chce Babiš Lipavského rodinu zatahovat do politických sporů, mu již přišly přes čáru, a proto se rozhodl e-mail zveřejnit. „Fakt nejsem žádný babišobijec, na Letnou jsem nechodil a s panem Babišem jsem si v minulosti pracovně normálně psal a volal,“ uvedl. Podotkl také, že kdyby mu podobný e-mail přišel od jiných politiků, jednal by stejně.

Server Novinky, který má e-mail k dispozici, se obrátili na dotčeného ministra. „E-mail se ke mně zprostředkovaně dostal a jeho obsah mě znechutil. Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice,“ uvedl Jan Lipavský. Andreje Babiše k tomuto kroku vedl výrok ministra zahraničí, který pronesl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. Jan Lipavský totiž řekl, že Andrej Babiš se stává bezpečnostním ohrožením pro Česko.

23. listopadu 2023 8:00 Čas čtení 7:00 „Někdy toho mám plné zuby. Ale nemám pocity méněcennosti.“ S nejmladším členem české vlády tak nějak... o něm „Někdy toho mám plné zuby. Ale nemám pocity méněcennosti.“ S nejmladším členem české vlády tak nějak... o něm

Novinkám se podařilo kontaktovat i bývalého premiéra. „Příčí se mi reagovat na ukradenou soukromou konverzaci, ale dobrá. Celá vláda stále mluví o válce, dostali jsme se tak daleko, že prezident nahlas mluví o vyslání našich vojáků na Ukrajinu. Pan ministr Lipavský ale za bezpečnostní riziko označuje mě, kvůli tomu, že vyzývám k hledání diplomatického řešení. Nejedná se o žádné kompro, jak se mi snažíte podsunout. Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku, jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal,“ vysvětlil Babiš.

Domů
Sdílet
Diskuse