Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Jarůšek TASR
17. března 2024 9:27
Čas čtení 0:56

VIDEO: Masivní erupce na Islandu. Sopka znovu chrlí lávu, lidé se museli evakuovat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Masivní erupce na Islandu. Sopka znovu chrlí lávu, lidé se museli evakuovat
Zdroj: Unsplash/Piermanuele Sberni/volně k užití (ilustrační foto)

Na islandském poloostrově Reykjanes začala v sobotu večer další sopečná erupce, v pořadí čtvrtá od prosince 2023. Podle agentury AFP o tom informoval Islandský meteorologický úřad.

„Vulkanická erupce začala na poloostrově Reykjanes mezi vrchy Skogfell a Hagafell,“ uvedl úřad na své webové stránce. Láva začala vyvěrat na přibližně stejném místě jako při ostatní erupci, ke které došlo 8. února.

Erupce nastala ve 20:23 místního času (21:23 SEČ). Ve stejné oblasti došlo k erupcím i 18. prosince a 14. ledna. I tentokrát byly uzavřeny světoznámé geotermální lázně Modrá laguna. Dle serveru Novinky probíhá evakuace lidí z města Grindavík.

Erupce z 8. února způsobila přerušení dodávek teplé vody na poloostrově Reykjanes ležícím jihozápadně od metropole Reykjavík. Láva tehdy zasáhla potrubí zásobující teplou vodou region Sudurnes, kde žije přibližně 28 tisíc lidí. Bez teplé vody zůstalo i mezinárodní letiště Keflavík.

Sopečné erupce přímo ohrozily rybářské městečko Grindavík, kde před jejich začátkem žily přibližně čtyři tisíce obyvatel.

Poloostrov Reykjanes byl erupcí ušetřen osm století až do března 2021. Další erupce se vyskytly v srpnu 2022, jakož i v červenci a prosinci 2023, což vedlo u vulkanologů k závěru, že pravděpodobně začala nová éra seismické aktivity.

Na Islandu je 33 aktivních sopečných systémů, což je nejvíce v Evropě.

Domů
Sdílet
Diskuse