Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
17. března 2024 16:17
Čas čtení 0:54

„Toto je kandidát, kterého jsme chtěli.“ Lidé během ruských voleb nosí květiny k hrobu Navalného

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Toto je kandidát, kterého jsme chtěli.“ Lidé během ruských voleb nosí květiny k hrobu Navalného
Zdroj: TASR/AP

Obyvatelé Moskvy i během probíhajících ruských prezidentských voleb přinášejí květiny a vzkazy na hrob opozičního lídra Alexeje Navalného.

Navalnyj byl začátkem března pohřben na Borisovském hřbitově v hlavním městě. Informuje o tom stanice BBC, podle které bylo během nedělního posledního dne voleb zadrženo po celé zemi přes 50 lidí.

„Tohle je kandidát, kterého jsme chtěli,“ zněl rukou napsaný vzkaz zanechaný na Navalného hrobě, na kterém se aktuálně nachází velká hromada čerstvých květin.

Zpravodaj BBC viděl na hrobě také list papíru, který vypadal jako hlasovací lístek, na kterém bylo jméno Vladimira Putina nahrazeno jménem Navalného.

Alexej Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP

Po celém Rusku bylo během třetího, posledního dne prezidentských voleb zadrženo více než 50 lidí. Nejvíce, minimálně 23, zatkli v Kazani, deset v Moskvě a pět v Petrohradě, hlásila monitorovací skupina OVD-Info.

Před volebními místnostmi v ruské metropoli Moskva se v neděli dopoledne začali tvořit lidi čekající na předání hlasu v prezidentských volbách. Čekali disciplinovaně, tiše, bez politických projevů.

Vdova po zesnulém vůdci ruské opozice Alexeji Navalném dříve vyzvala Rusy, aby přišli masově hlasovat v neděli v poledne a symbolicky tak vyjádřili svůj protest proti dlouholetému šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi, který ve volbách nemá skutečného soupeře.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Zároveň vyzvala Rusy, aby po příchodu do volebních místností volili kteréhokoli kandidáta kromě Putina, zneplatnili své hlasovací lístky nebo na ně napsali velkými písmeny jméno Navalnyj.

Navalnyj zemřel v polovině února ve vězení za polárním kruhem, kde si odpykával 19letý trest odnětí svobody, který byl považován za politickou odplatu za jeho kampaň proti politice Kremlu.

Domů
Sdílet
Diskuse