Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
19. března 2024 7:10
Čas čtení 0:58

Novinka pro agresivní řidiče a řidičky. Musí se účastnit terapeutického programu, nebude zadarmo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Novinka pro agresivní řidiče a řidičky. Musí se účastnit terapeutického programu, nebude zadarmo
Zdroj: Unsplash/takahiro taguchi/volně k uzití

Lidé, kteří od dubna kvůli nebezpečnému chování za volantem přijdou o řidičský průkaz, se budou muset účastnit terapeutického programu. Jinak řidičák zpět nedostanou.

Tuto novinku zavedla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Kurzy má mít na starost Metodické centrum, jehož nadřízeným orgánem je Ministerstvo dopravy ČR. Nově tak při žádosti o navrácení řidičského oprávnění bude potřeba doložit i certifikát, který dokazuje absolvování tohoto terapeutického programu.

Povinnost se bude nově týkat:

  • Řidičů a řidiček, kterým byl udělen trest nebo správní trest v podobě zákazu řízení motorových vozidel nejméně na 18 měsíců.
  • Řidičů a řidiček, kterým absolvování kurzu nařídil státní zástupce nebo soud.
  • Řidičů a řidiček, kteří se odmítli podrobit vyšetření, zda při řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti nebyli pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

Do programu bude možné zapsat se i dobrovolně, doporučen je především lidem, kteří mají sklony v autě riskovat. Účast na kurzech však není zdarma. Ministerstvo dopravy cenu stanovilo na 11 tisíc korun. 

18. března 2024 9:10 Čas čtení 0:31 Stažení nebezpečného produktu. Inspekce varuje před tímto hrncem Stažení nebezpečného produktu. Inspekce varuje před tímto hrncem

Celý kurz obsahuje pět setkání po čtyřech hodinách, mezi kterými je alespoň týdenní pauza. V rámci jednoho kurzu lze zapsat až 12 účastníků. Vyučující budou na sezeních zapisovat docházku, která je klíčová pro získání certifikátu, jelikož program není zakončen žádným testem. 

„Zkoušku účastníci skládat nebudou, je to spíše terapeutický než vzdělávací program, takže hlavní podmínkou je aktivní účast,“ uvedla pro redakci Finance.cz Veronika Kurečková, odborná garantka Metodického centra.

Akreditované lektory bude vzdělávat přímo Metodické centrum. Ti by měli projít speciálním kurzem zakončeným zkouškou. Registrace do jednotlivých kurzů a jejich termíny by měly být spuštěny 1. dubna na webových stránkách Metodického centra. Přihlášení bude možné i přes Identitu občana.

Domů
Sdílet
Diskuse