Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
20. března 2024 16:30
Čas čtení 0:41

Aktuálně: V Česku budou moci darovat krev všichni bez ohledu na sexuální orientaci (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Aktuálně: V Česku budou moci darovat krev všichni bez ohledu na sexuální orientaci (Aktualizováno)
Zdroj: Pixabay/volně k užití

V Česku budou moci darovat krev všichni bez ohledu na sexuální orientaci, tedy i muži jiné než heterosexuální orientace. Na sociálních sítích to oznámil člen TOP 09 Miloš Ulrich, na změně pracoval s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).

Dárců krve je v Česku nedostatek. Podle dat Českého červeného kříže z května 2023 jich chybělo asi 80 tisíc. I to byl společně s koncem diskriminace jeden z důvodů, proč se členové TOP 09 snažili o změnu.

20. března 2024 13:30 Čas čtení 0:38 V mase z Albertu objevila kontrola salmonelu. Nemáš ho doma? V mase z Albertu objevila kontrola salmonelu. Nemáš ho doma?

„Budou vás řadit do skupiny s rizikovým chováním a budou se ptát na vaši sexuální abstinenci? Proč? Protože nejste heterosexuál a se svým partnerem máte někdy ten sex,“ popsal Ulrich v krátkém videu proces darování krve mužů s jinou než heterosexuální orientací tak, jak by probíhal doteď.

To se však změní, od 1. července budou moci darovat krev už i jiní než jen heterosexuální muži, čímž se Česko stává jednou ze 127 zemí světa, které tuto transfúzi umožňují. „Zdravotnictví dnes máme na tak vysoké úrovni a metody testování krve jsou natolik spolehlivé, že jakoukoliv nákazu, která by potenciálního příjemce ohrozila, už dnes odhalí,“ dodal. 

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob pro Refresher uvedl, že změna je ve fázi příprav. Její přesná podoba bude známa na přelomu května a června. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený TOP 09 (@top09_cz)

Domů
Sdílet
Diskuse