Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
28. března 2024 17:10
Čas čtení 1:26

Albatros nevydá knihu Nevratné poškození. Zpochybňuje trans identitu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Albatros nevydá knihu Nevratné poškození. Zpochybňuje trans identitu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Kniha Nevratné poškození od Američanky Abigail Shrier pod nakladatelstvím Albatros nevyjde. Kniha totiž stojí na vyvrácených teoriích a zpochybňuje pocity lidí, kteří pociťují odlišnou genderovou identitu.

Kniha vyšla pod názvem Irreversible Damage v roce 2020 s podtitulem Jak naše dcery propadají transgenderové mánii. Kniha řeší problematiku mladých žen a dívek, které se identifikují jako transgender. Podle autorky tranzice často litují a často jsou jen pomatené.

26. března 2024 17:21 Čas čtení 0:42 Ředitel katolického gymnázia v Praze zrušil přednášku trans aktivistky Ředitel katolického gymnázia v Praze zrušil přednášku trans aktivistky

Za nárůstem autorka vidí rapid-onset gender dysphoria (dalo by se přeložit jako genderová dysforie s rychlým nástupem). Ta ale není oficiální diagnózou. Není uznávána žádnou vědeckou skupinou a vznikla na základě jediného článku. Pokud by tě k tomu zajímalo víc, doporučujeme článek autora Bena Kesslena. Vysvětluje v něm, v čem tato teorie metodologicky nedává smysl, a shrnuje celou řadu studií, které ji vyvrací.

Shrier přirovnala diagnózu dysforie třeba k poruchám příjmu potravy a sebepoškozování, mládež s trans identitou pak spojovala s autismem. Některé rozhovory v knize prý neměly vůbec proběhnout, jeden ze zpovídaných trans aktivistů později natočil video, v němž se za účast v knize omlouvá a lituje jí. Navzdory kontroverzím se kniha stala v Americe bestsellerem a mnoho velkých deníků na ni vydalo pozitivní recenze.

Kniha samotná vyvolala řadu negativních reakcí. Na YouTube najdeš třeba celou sérii, která některé pasáže označuje za transfobní a každou kapitolu rozebírá z pohledu kognitivní psychologie. 

Český překlad měl vyjít v dubnu pod vydavatelstvím Albatros. To se ale rozhodlo vydání stopnout. „Rozhodnutí knihu nevydat padlo minulý pátek,“ potvrdila pro server Novinky mluvčí Albatros Média Jana Fikotová.

Na případ upozornila také aktivistka Lenka Králová na sociální síti X. „Zprávy o tom, že se tuto knihu chystá vydat zrovna Albatros, vyvolaly značné pozdvižení,“ napsala. Narážela tak na fakt, že nakladatelství v minulosti naopak vydalo knihy, které reflektovaly queer zkušenosti. „Profilovalo se, že vyloženě podporuje queer lidi – mimo jiné i účastí na benefičních akcích. Proto bylo rozhodnutí o vydání knihy zrovna od tohoto vydavatelství velkým šokem,“ dopsala. 

27. března 2024 13:20 Čas čtení 1:17 Brutální vražda na Svitavsku: Dvojice mladíka umučila, jeho ostatky pak uvařila Brutální vražda na Svitavsku: Dvojice mladíka umučila, jeho ostatky pak uvařila

I ona připomněla, že kniha podle ní zpochybňuje pocity dospívajících lidí a že je založena na již vyvrácených a vědecky nepodložených či zkreslených informacích, a hlavně může v případě rodičů vyvolat značné škody. 

Domů
Sdílet
Diskuse