Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. dubna 2024 v 12:35
Čas čtení 0:45

Je Národní den bez spěchu. Několikaminutovým zpožděním můžeš zachránit život

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Je Národní den bez spěchu. Několikaminutovým zpožděním můžeš zachránit život
Zdroj: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush/volně k užití

Osvětová iniciativa Národní den bez spěchu má za cíl dát lidem na jeden den trochu více času na obvyklé aktivity tím, že je o pár minut odloží. Cílem je ukázat, že ne všechny situace za volantem jsou tak naléhavé, aby kvůli nim stálo za to riskovat život.

„Žijeme v éře neustálého závodu s hodinami, minutami a vteřinami. Snažíme se stihnout i to, co se stihnout nedá. Spěcháme, protože nemáme čas. A snaha ho dohnat vede k nebezpečné rychlosti za volantem,“ stojí v manifestu Národního dne bez spěchu, který iniciativa zveřejnila na svých stránkách. Právě spěch podle jejích autorů nesl v loňském roce podíl na smrti 138 lidí na českých silnicích.

2. dubna 2024 v 14:31 Čas čtení 0:43 Britský deník srovnal kvalitu cestování vlakem napříč Evropou. Umístění Česka tě možná překvapí Britský deník srovnal kvalitu cestování vlakem napříč Evropou. Umístění Česka tě možná překvapí

„Téměř každé tři minuty někde na světě skončí na silnici život jednoho mladého člověka. Jen za vyučovací hodinu je to 13 životů. 13 cest, které skončily předčasně. 13 lidí, kteří měli plány, talent a mohli dokázat skvělé věci. Pokaždé je to tragédie a obrovská škoda. Proto vznikl projekt 13 CEST jako volné pokračování loňské kampaně 13 MINUT. Myšlenkou ‚Zpomal, ještě je brzo‘ chce pomoci právě vám, studentům a mladým řidičům,“ apeluje kampaň.

Jak se můžeš zapojit?

Do iniciativy se může zapojit každý tím, že ve středu 3. dubna odloží některou ze svých naplánovaných aktivit, mezi které patří otvírací doba, naplánovaná schůzka, pracovní doba (pokud to náplň práce umožňuje), koncert, představení nebo sportovní utkání. Totéž mohou svým zaměstnancům či zákazníkům umožnit také zaměstnavatelé, provozovatelé obchodů či pořadatelé kulturních akcí. 

Domů
Sdílet
Diskuse