Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
7. dubna 2024 11:33
Čas čtení 0:56

V Rakousku hrozí nevyhnutelná katastrofa. Během několika let bude alpská země bez ledu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Rakousku hrozí nevyhnutelná katastrofa. Během několika let bude alpská země bez ledu
Zdroj: Wikipedia/Doronenko/volně k užití

Ústup ledovců se v posledních sedmi letech zrychlil.

Rychlé tání ledovců v Rakousku pravděpodobně způsobí, že za 40 až 45 let bude tato alpská země bez ledu, uvedl v pátek Rakouský alpský klub (ÖAV).


Poslední zpráva klubu ukázala, že ústup ledovců se za posledních sedm let zrychlil. V letech 2022 až 2023 organizace zaznamenala 93 ledovců. Ve zprávě uvedla, že 79 ledovců ustoupilo v průměru o 23,9 metru, což je třetí největší tání od zahájení měření v roce 1891.


Nejvýraznější ústup zaznamenal největší rakouský ledovec Pasterze, který se zmenšil o 203,5 metru. Rozsáhlý ústup o 127 metrů byl zaznamenán na ledovci Rettenbachferner. Nejhorší zaznamenaný rok tání v Rakousku byl rok 2022, kdy se ledovce zmenšily v průměru o 28,7 metru.

6. dubna 2024 14:10 Čas čtení 0:53 MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc? MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc?

Kdy roztají?

Alpský klub varoval, že v důsledku extrémního oteplování v Alpách by ledovce v Rakousku mohly do 45 let z velké části zmizet. Dodal, že restriktivní opatření na ochranu klimatu byla zavedena příliš pozdě a mizení rakouských ledovců v příštích desetiletích nelze zastavit.


„Za 40 až 45 let bude celé Rakousko téměř bez ledu,“ řekl Andreas Kellerer Pirklbauer, vedoucí oddělení Alpského klubu pro měření ledovců.


ÖAV vyzval ke zvýšené ochraně ledovců a upozornil, že rozšiřování lyžařských středisek vystavuje alpské regiony neustálému tlaku.


Podle Světové meteorologické organizace (WMO) došlo na velkých ledovcích po celém světě k nejrozsáhlejšímu úbytku ledu od roku 1950, kdy se začaly vést záznamy. Ve Švýcarsku, které je sídlem WMO, ztratily alpské ledovce za poslední dva roky deset procent svého objemu.

Rakúsko, vlaky, klíma
Zdroj: Unsplash/Joss Woodhead
Domů
Sdílet
Diskuse