Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
10. dubna 2024 16:26
Čas čtení 0:42

Sto tisíc za citlivé údaje. Inspekce odhalila policisty, kteří se nechali uplácet

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sto tisíc za citlivé údaje. Inspekce odhalila policisty, kteří se nechali uplácet
Zdroj: Wikimedia Commons

Kriminalistka z Českých Budějovic a kriminalista z Prahy předávali citlivé informace bývalému detektivovi. Jaký jim hrozí trest?

Bývalý policista, který se věnoval detektivním službám, si měl přes oba obžalované nechávat zjišťovat informace o určitých lidech. Ty pak dále předával osobám, které si je za peněžní obnos objednaly.

10. dubna 2024 11:34 Čas čtení 0:51 Stovky policistů pátrají na Broumovsku po ženě, která zmizela před dvěma a půl lety Stovky policistů pátrají na Broumovsku po ženě, která zmizela před dvěma a půl lety

Kriminalistka z Českých Budějovic tímto způsobem vynesla informace nejméně dvakrát roku 2017, za což dostala 23 tisíc korun. Kriminalista z Prahy si přišel na vyšší sumu, a to na 100 tisíc korun.

„Nejméně v jednom případě v roce 2020 měl provést policista na žádost bývalého kolegy lustraci osoby a předat mu její osobní údaje, informace o jejím pohybu a informace o vazbách na osoby z drogového prostředí. Informace měl poté vytisknout a předat je,“ citují Novinky.cz Ivanu Nguyenovou, mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů, která na záležitosti přišla.

Podrobnosti způsobu zjištění si inspekce nechala pro sebe. V srpnu 2023 bylo zahájeno trestní stíhání a v prosinci by předložen návrh na žalobu, kterou státní zástupce přijal. Tento rok oba čelí obžalování za zneužití pravomoci a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Bývalý detektiv čelí obžalování z účastenství. Všem hrozí pět let ve vězení či zákaz činnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse