Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK Ilona Hobzová
15. dubna 2024 13:44
Čas čtení 0:37

Za týden přibylo 1500 případů černého kašle, nejvíc od začátku roku. Jak je na tom Česko s vakcínami?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za týden přibylo 1500 případů černého kašle, nejvíc od začátku roku. Jak je na tom Česko s vakcínami?
Zdroj: Pexels/volně k užití

Za týden v Česku přibylo podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1494 případů černého kašle. Jde o nejvyšší týdenní nárůst od začátku letošního roku.

Od ledna lékaři evidují celkem 7888 nakažených. Více nemocných bylo naposledy na konci 50. let minulého století, krátce po zahájení očkování proti této nemoci.

Nejvíce nakažených je ve věku 15 až 19 let, tvoří třetinu nemocných. Mezi nemocnými je také 119 dětí do jednoho roku, které ještě nemusí být plně očkovány. Přibližně 2,3 procenta nakažených dosud potřebovalo hospitalizaci, zemřeli tři nakažení. Za poslední týden do statistik žádné nové úmrtí nepřibylo.

15. dubna 2024 10:48 Čas čtení 0:34 Ikea ničí staré lesy, tvrdí Greenpeace. Firma se brání certifikáty Ikea ničí staré lesy, tvrdí Greenpeace. Firma se brání certifikáty

Podle posledních informací zajistilo ministerstvo zdravotnictví mimořádné dodání více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. „Pro Českou republiku bylo pro tento rok objednáno více než 400 tisíc vakcín pro zajištění pravidelného očkování a přeočkování dětí a dále pro očkování dospělých. Od ledna do dubna 2024 bylo naočkováno více než 81 tisíc vakcín,“ stojí v tiskové zprávě

Očkování u dětí je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku života.

Domů
Sdílet
Diskuse