Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
15. dubna 2024 10:48
Čas čtení 0:34

Ikea ničí staré lesy, tvrdí Greenpeace. Firma se brání certifikáty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ikea ničí staré lesy, tvrdí Greenpeace. Firma se brání certifikáty
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Mezinárodní organizace Greenpeace nařkla švédskou firmu Ikea z ničení posledních zbývajících původních evropských lesů v rumunských Karpatech.

Sedm rumunských firem vyrábějících nábytek pro společnost má dle investigace odebírat dřevo i z chráněných oblastí Natura 2000. K výrobkům těchto dodavatelů patří židle Ingolf nebo dětské postýlky a postele Sniglar.

15. dubna 2024 7:00 Čas čtení 0:40 České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů

Nejméně 30 různých výrobků od zmíněných dodavatelů objevilo Greenpeace v obchodních domech Ikea ve 13 různých zemích. V Česku se produkty objevily ve všech čtyřech obchodech v Praze, Brně i Ostravě.

Na základě svých zjištění organizace Greenpeace vyzvala společnost Ikea, aby se „stala součástí řešení a neprohlubovala krizi klimatu a biologické rozmanitosti“.

„Postupy získávání dřeva uvedené ve zprávě Greenpeace jsou legální a dodržují místní předpisy i předpisy EU, navíc jsou certifikovány Radou pro lesní hospodaření (FSC),“ uvedl mluvčí řetězce Ikea Petr Šašek pro Ekonews. Dodal, že zpráva Greenpeace naznačuje, že jediným kritériem pro definici starých lesů je stáří stromů. Ve skutečnosti však existuje více kritérií pro jejich definici, přičemž věk je jedním z nich. 

Domů
Sdílet
Diskuse