Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
30. dubna 2024 9:53
Čas čtení 0:42

Kvůli extrémním vedrům byly na Filipínách uzavřeny školy. Oblastí se šíří nebezpečná horečka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kvůli extrémním vedrům byly na Filipínách uzavřeny školy. Oblastí se šíří nebezpečná horečka
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Úřady v celé jihovýchodní Asii vydaly varování před smrtící vlnou veder.

Filipínské úřady oznámily uzavření tamních škol poté, co byly zaznamenány zprávy o vysokém krevním tlaku, závratích a mdlobách u učitelů i žáků. Teploty v zemi v příštích dnech podle předpovědí dosáhnou 37 stupňů, pocitová teplota vystoupá až na rekordních 45 stupňů. Informuje o tom agentura Reuters

7. dubna 2024 11:33 Čas čtení 0:56 V Rakousku hrozí nevyhnutelná katastrofa. Během několika let bude alpská země bez ledu V Rakousku hrozí nevyhnutelná katastrofa. Během několika let bude alpská země bez ledu

Úmorná vedra sužují také Thajsko. V hlavním městě Bangkoku a některých dalších částech země se očekávají teploty přesahující 40 stupňů. Podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo za poslední měsíc na úpal v celé zemi 30 lidí. 

Vysoké teploty se nevyhýbají ani Malajsii, Singapuru či Vietnamu. Vietnamská meteorologická agentura varovala před možným vznikem lesních požárů. Tamní obyvatelé podle Reuters hledají útočiště před horkem mimo jiné v klimatizovaných obchodních centrech. Vysoké teploty znamenají zátěž také pro tamní elektrickou síť, spotřebitelé byli vyzváni, aby nepřetěžovali své domácí klimatizace. 

Problémy s horkem hlásí také Indonésie, nejlidnatější země jihovýchodní Asie. Vysoké teploty jsou příčinou tamního nárůstu počtu případů horečky dengue, který se za poslední rok více než zdvojnásobil. Touto nemocí přenášenou komáry letos onemocnělo již 35 tisíc lidí, před rokem toto číslo činilo 15 tisíc případů. 

Domů
Sdílet
Diskuse