Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. května 2024 v 16:30
Čas čtení 1:06

Přeživší nehody, při níž zemřel Kellner, promluvil. Popsal, co se dělo po tragickém pádu helikoptéry

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přeživší nehody, při níž zemřel Kellner, promluvil. Popsal, co se dělo po tragickém pádu helikoptéry
Zdroj: se svolením skupiny PPF

David Horváth, jediný přeživši nehody, při které zemřel podnikatel Petr Kellner, popsal v rozhovoru pro Alaska’s News Source, co se stalo po dni heliskiingu.

Podle Davida Horvátha byl pád helikoptéry velmi rychlý, došlo k němu ve výšce asi 5 500 metrů, přičemž vrtulník se poté skutálel 800 nebo 900 metrů dolů. „Už si ani nepamatuji, kolikrát se převrátíte a po tom všem se zastavíte a ticho. Nic. To byl v mé hlavě první moment, kdy jsem si řekl: Co se to sakra děje,“ vzpomínal Horváth pro Alaska’s News Source.

havárie petr kellner
Zdroj: Národní úřad pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických


Potvrdil, že Kellner pád přežil, viděl ho, jak se venku prochází. „Začal jsem opravdu hlasitě křičet a říkat něco jako: ‚Hej, Petře, my tady neumřeme! No tak, pojď mi pomoct!‘ Ale on byl možná v šoku nebo co,“ sdělil Horváth poslední vzpomínky na svého kamaráda. Dle něj se s ním nedalo komunikovat.

Horváth si zlomil žebra, v helikoptéře zůstal osm hodin. Poté spatřil vrtulník, jehož pilot si ho všiml, a probudil se až v nemocnici. Kvůli omrzlinám mu lékaři amputovali několik prstů. Správa Národního úřadu pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických viní z nehody pilota, který podle ní „adekvátně nezareagoval na setkání s bílou tmou“.

Žaloby 

Horváth žaluje chatu Tordrillo Mountain Lodge. Poté, co její sledovací zařízení ukázala, že se vrtulník nepohnul, se u skupiny stejně více než hodinu nikdo neohlásil. Neexistuje sice žádný federální zákon, který by stanovil, jak často se musí provozovatelé heliski hlásit lyžařům a pilotovi, ale oborové standardy stanovené národní asociací Heli-Ski U.S., do které chata patří, vyžadují zahájení nouzových plánů, pokud se nikdo neozve nebo se vrtulník hodinu nepohne. Mluvčí chaty napsala, že se k žalobě nebude vyjadřovat.

29. března 2022 v 11:30 Čas čtení 3:05 Rok od smrti miliardáře Petra Kellnera. Kam směřuje PPF a jak se adaptuje na měnící se svět? Rok od smrti miliardáře Petra Kellnera. Kam směřuje PPF a jak se adaptuje na měnící se svět?

Katastrofa se stala roku 2021. Zemřeli při ní dva lidé z Aljašky, muž z Colorada a dva obyvatelé Česka. Rodina Petra Kellnera žaluje majitele vrtulníku (společnost Soloy), chatu a také třetí společnost.

Domů
Sdílet
Diskuse