Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
13. května 2024 v 17:43
Čas čtení 0:32

Nebe nad Českem ovládnou stíhačky. Armády chystají speciální cvičení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nebe nad Českem ovládnou stíhačky. Armády chystají speciální cvičení
Zdroj: TASR/František Iván

Od 9. do 27. května proběhne speciální mezinárodní vojenské cvičení Lion Effort.

Podle informací ministerstva obrany se kromě českých stíhaček zúčastní i stíhačky Maďarska a Švédska, testovat budou letouny JAS-39 Gripen. Připojí se i Thajsko a Brazílie, ale bez letecké techniky.

13. května 2024 v 12:30 Čas čtení 1:12 Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš

Cvičení se má týkat tří leteckých prostorů a dvou přeletových koridorů. „Dopad na letecký provoz se budeme snažit minimalizovat koordinací a flexibilním otevíráním a zavíráním dotčených vzdušných prostorů,“ uvedl pro TN.cz mluvčí Řízení letového prostoru Richard Klíma.

Cvičení bude hostit základna taktického letectva Čáslav, podle Aeroklubu České republiky se ho zúčastní na 500 vojáků a více než 20 letounů. Mají spolu cvičit taktiku vzdušného boje a procvičovat techniky a procedury ke zvyšování bojeschopnosti a interoperability v rámci Aliance. 

Poprvé cvičení hostilo Maďarsko v roce 2009 a koná se každé tři roky. Letos se však jedná teprve o pátý ročník, v roce 2021 totiž muselo být zrušeno kvůli pandemii.

Domů
Sdílet
Diskuse