Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. května 2024 v 16:10
Čas čtení 0:49

Blíží se termín platby daně z nemovitosti. Některým lidem stoupla až pětinásobně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Lidé letos za daň z nemovitosti zaplatí v průměru o 80 procent více než loni. Některým majitelům a majitelkám se oproti minulým letům zvýšila i pětinásobně. Lhůta pro úhradu první splátky platí do konce května.

„Zhruba 1,1 milionu občanů dostalo nebo dostává informaci do své datové schránky, asi milion lidí se přihlásil k odběru platebních údajů do e-mailové adresy a asi 1,8 milionu lidí obdrží takovou tu klasickou poštovní složenku,“ popsal mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss.

20. května 2024 v 10:31 Čas čtení 0:33 Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě

Daň se letos zvedla kvůli růstu základní sazby. Celkovou sumu mohly pomocí koeficientů ovlivnit i obce. „Víme už z krajských finančních úřadů a z územních pracovišť, že se lidé ozývají například s tím, že jsme jim vyměřili daň dvakrát nebo třeba na dva roky dopředu. Tedy je dobré si zapamatovat, že došlo k tomu navýšení,“ dodal Weiss.

Daň z nemovitosti stát zvýšil průměrně o 80 procent. Samotná částka se liší v jednotlivých městech, u bytu záleží na rozloze, velikosti obce i na místním koeficientu, který stanovují samosprávy v rozmezí 1,1 až pět. Tím se pak sazba daně násobí. Obce mají nově možnost využít také koeficient nižší než jedna, čímž by snížily daň na polovinu.

dům, peníze
Zdroj: Wallpaper Flare/volně k užití

I přes změnu sazeb platí Češi jedny z nejnižších daní z nemovitostí v Evropě, nižší jsou jen v Rakousku, Lucembursku a na Maltě. Unijní průměr jsou tři procenta. Podle odborníků ale může změna daně ovlivnit místní realitní trh i složení obyvatelstva.

Všechny zásadní informace k dani z nemovitostí najdeš na webu Finanční správy.

Domů
Sdílet
Diskuse