Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. května 2024 v 13:21
Čas čtení 1:06

V Česku platí hned několik výstrah. V těchto krajích hrozí silné bouřky, vydatný déšť i povodně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku platí hned několik výstrah. V těchto krajích hrozí silné bouřky, vydatný déšť i povodně
Zdroj: Pexels/Tsvetoslav Hristov/volně k užití

Aktuálně se 1. SPA vyskytuje na tocích v povodí Mže a na Berounce. Od pátečních večerních hodin předpokládají meteorologové dosažení i 2. stupně povodňové aktivity (SPA).

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve čtvrtek odpoledne několik výstrah, a to před silnými bouřkami a vydatným deštěm. „Vzhledem k silnému nasycení půdy v těchto oblastech budou toky reagovat na vydatné srážky výraznými vzestupy hladin s dosažením SPA,“ doplnil ústav na X.

30. května 2024 v 10:30 Čas čtení 1:27 Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat? Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat?

Ve čtvrtek odpoledne se budou vytvářet bouřky na východě a severovýchodě území, zejména v Beskydech a Jeseníkách. „Při svém nevýrazném postupu nebo opakování na stejném místě v nich může napršet i přes 30 mm/h, což bude způsobovat problémy s odtékající vodou ve vodou nasycené krajině a v obcích,“ uvedli meteorologové.

Výstraha před bouřkami platí pro Olomoucký (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov), Zlínský (Bystřice pod Hostýnem, Luhačovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín, Zlín) a Moravskoslezský kraj.

29. května 2024 v 15:44 Čas čtení 0:52 Ve střední Evropě hrozí extrémní deště. Česko mohou zasáhnout velké povodně Ve střední Evropě hrozí extrémní deště. Česko mohou zasáhnout velké povodně

Od pátečního odpoledne až do nedělního rána se budou vyskytovat vydatné srážky s úhrny 30 až 60 mm, lokálně až 80 mm. Výstraha se týká Jihočeského (Český Krumlov, Prachatice, Vimperk), Plzeňského, Ústeckého (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Podbořany, Teplice) a Karlovarského kraje.

„Vzhledem k silnému nasycení půdy v těchto oblastech budou toky reagovat na vydatné srážky výraznými vzestupy hladin s dosažením SPA, především v oblastech odvodňujících Šumavu, Český les a Krušné hory,“ doplnili meteorologové s tím, že ve čtvrtek odpoledne se 1. SPA vyskytuje na tocích v povodí Mže a na Berounce. Od pátečních večerních hodin předpokládají dosažení i 2. SPA. 

Domů
Sdílet
Diskuse