Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. června 2024 v 10:56
Čas čtení 2:05

Kdo šňupal ve sněmovně kokain? Poslanci se mezi sebou obviňují a chtějí testy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kdo šňupal ve sněmovně kokain? Poslanci se mezi sebou obviňují a chtějí testy
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Někteří se chtějí testovat, aby dokázali svou nevinu.

Papírek se zbytky kokainu našla ve sněmovně ochranná služba loni v lednu, k nálezu mělo dojít při jednom z dlouhých nočních jednání. O případu jsme psali více v tomto článku.

Čí ale onen zbytek drogy byl? Poslanci se začali navzájem obviňovat. Kolečko začal Andrej Babiš (ANO). Za pultíkem reagoval na vyjádření národního drogového koordinátora Jindřicha Vobořila pro TN.cz. Ten řekl, že kokain podle něj berou poslanci dlouho.  

1. června 2024 v 10:50 Čas čtení 0:46 Kokain ve sněmovně: Kdo je údajně podezřelý? Kokain ve sněmovně: Kdo je údajně podezřelý?

Doslova Babiš prohlásil: „Kokain berou poslanci dlouho, podporují tím ruský režim, říká Vobořil. Pane premiére, kolikrát jsem vám řekl, abyste ho okamžitě vyhodil, toho magora, ale vlastně on říká: Protože hnutí ANO nešňupe, a já tady mluvím o těch titulcích: Dozimetr – STAN, v Brně – lajna ODS, a teď to vypadá, že se blížíme ke třetí straně. Takže já vás žádám, pane premiére, můžete nám vysvětlit, co to znamená?“ ptal se na plénu. Dodal ještě, že symbolem šňupání je předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ten slova nenechal bez odezvy, reagoval na síti X (dříve Twitter). „Naši poslanci a poslankyně jsou ready na testy návykových látek, my se nemáme čeho bát, ostatně já ani nepiju alkohol, přesto se někdy musím bavit s alkoholem zmatlanými lidmi ve sněmovně. Vyzývám k testu poslanecký klub ANO a klub SPD, který také šíří bludy. Výsledky samozřejmě pojďme všichni transparentně zveřejnit. A pak si povíme, u koho frčí ‚kokain v řiti‘, který ANO tak rádo omílá,“ napsal ministr.

Novinky oslovily poslance i z dalších klubů. Babišův spolustraník Karel Havlíček nepokládá testy za nutné. „Jako snaha o odvedení pozornosti je to dobré. Ale spíš by měl chtít (Bartoš) odpovědi po svých koaličních partnerech z TOP 09. Jestli je pravda, že kokain objevila ochranka paní předsedkyně Pekarové Adamové, a navíc podezírá šéfa její kanceláře, tak se jen stěží věří tomu, že s ohledem na možné bezpečnostní riziko nebyla obratem informována,“ uvedl Havlíček pro Novinky.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Narážel tak na informace iDnesu, který zjistil, že drogu měla najít ochranka Pekarové Adamové a mezi podezřelé patří ředitel její kanceláře Petr Pelc. Předsedkyně to odmítá, o žádném podezřelém prý neví. 

SPD prostřednictvím šéfa svého poslaneckého klubu Radima Fialy uvedlo, že je na drogové testy připraveno. „Doufám, že i Piráti, kteří chtějí legalizovat měkké drogy, i STAN se svou kokainovou kauzou Dozimetr a ODS po příběhu brněnské primátorky jsou připraveni se k nám v testování přidat. Celá kauza mě uráží a vrhá na poslance špatné světlo,“ uvedl. Odkazoval se na mediálně známé aféry, kdy unikly snímky brněnské primátorky Vaňkové (ODS) s bílým práškem, stejně tak kokain figuroval i v kauze Dozimetr, ve které je hlavní tváří Hlubuček (STAN).

Hnutí STAN testování nepokládá za nezbytné. „Kdo chce, ať se otestovat nechá. Nebudu nikomu bránit ani nikomu nic nařizovat. Pokud by se pro takový krok rozhodly hromadně ostatní kluby, zvážili bychom, jestli se nepřipojit, aby to nevypadalo, že z toho máme obavy. Nemáme,“ uved předseda klubu Josef Cogan pro zmíněný server.

Domů
Sdílet
Diskuse