Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Ilona Hobzová
22. června 2024 v 7:45
Čas čtení 1:42

Do kdy vyčerpat loňskou dovolenou a lze ji vyměnit za peníze? Odpovídáme na zásadní otázky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do kdy vyčerpat loňskou dovolenou a lze ji vyměnit za peníze? Odpovídáme na zásadní otázky
Zdroj: Práce.cz/propagační materiál/volně k užití

I když nárok na dovolenou má podle zákoníku práce po splnění podmínek každý zaměstnaný, ne vždy dostaneš v práci volno, když ho zrovna potřebuješ.

Dá se volno vyměnit za peníze? A jak je to s nevyčerpanou dovolenou z loňského roku?

18. června 2024 v 15:00 Čas čtení 3:29 Takhle vypadá české moře. Česká republika vlastní území s přístupem k moři, ale skoro jej nevyužívá Takhle vypadá české moře. Česká republika vlastní území s přístupem k moři, ale skoro jej nevyužívá

Máme pro tebe odpovědi na zásadní otázky, které vzhledem k blížícímu se létu můžeš brzy řešit.

Kdo rozhoduje o dovolené?

„Podle zákona určuje termín dovolené zaměstnavatel. I když to ve spoustě firem chodí tak, že zaměstnanci nahlásí, kdy chtějí dovolenou, a je jim povolena. Ovšem například ve výrobních podnicích musí vedení dbát na to, aby se výroba nezastavila v nepravou chvíli. Potom často nařizují celozávodní dovolené, které jsou pevně dané. Nebo se na jednotlivých úsecích dbá na to, aby neodjeli pryč všichni najednou,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Práce.cz.

Kolik dní lze převádět?

Pokud si nestíháš vybrat všechny dny dovolené, můžeš si je jako zaměstnanec nebo zaměstnankyně převést do dalšího roku. Týká se to ale jen dnů, které jsou nad rámec čtyř týdnů (u pedagogických a akademických pracovníků šesti týdnů), což je minimum dovolené stanovené zákonem. Je ale nutné zaměstnavatele o převod požádat, schválení je na něm. Pokud máte u vás ve firmě pět týdnů dovolené, můžeš si požádat o převedení maximálně pěti dnů do dalšího roku.

Jak si vybírat loňskou dovolenou?

Ať už ti zbyl libovolný počet dnů, důležité je datum 30. června. Jedná se totiž o lhůtu, do kdy by ti měl zaměstnavatel určit čerpání loňské dovolené, jinak si její termín můžeš vybrat podle sebe. Opět ale musíš šéfa nebo šéfku písemně informovat. Když to neuděláš a vedení ti naplánuje týdenní odpočinek třeba na říjen, musíš to akceptovat. Platí totiž, že kdo jako první písemně oznámí po 30. 6. termín dovolené, má právo o ní rozhodnout.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash/Chen Mizrach/volně k užití

Jak je to se zrušením schválené dovolené?

„Jednou schválenou dovolenou vám šéf může zrušit jen ze závažných a ojedinělých provozních důvodů, třeba pokud by se bez vás neobešla výroba. K takovému kroku se však zaměstnavatelé odhodlávají opravdu jen tehdy, když to jinak nejde. Náklady za zrušenou dovolenou, od kterých máte doklad o zaplacení, by vám totiž museli proplatit. Mohly by to být třeba storno poplatky za zrušení zájezdu, ale i další cestovní výlohy,“ říká Tomáš Pavlíček.

21. června 2024 v 10:15 Čas čtení 0:32 VIDEO: Kurýr oblíbené dovážkové služby masturboval přímo na sedačce auta. Lidé si z něj utahují VIDEO: Kurýr oblíbené dovážkové služby masturboval přímo na sedačce auta. Lidé si z něj utahují

Nárok na náhradu bude mít zaměstnanec jen v případě, že měl termín naplánované či přerušené dovolené prokazatelně předem schválený, ať už písemně, nebo elektronickou cestou. Jedině tak by se mohl i soudit, pokud by mu ji zaměstnavatel nechtěl proplatit.

Lze dovolenou vyměnit za peníze?

Pro někoho by to možná bylo fajn, ale bohužel to nejde. Dovolenou je potřeba si vybrat, slouží k odpočinku. Jen v případě, že v práci končíš a zbývají ti nevyčerpané
dny, ti ji zaměstnavatel proplatí. Dovolenou nelze proplatit během trvání pracovního poměru jako náhradu za nevyčerpané dny. 

Domů
Sdílet
Diskuse