Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
26. června 2024 v 10:07
Čas čtení 0:36

Česko má nejvíc malých varen pervitinu v Evropě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko má nejvíc malých varen pervitinu v Evropě
Zdroj: TASR/Prezídium PZ v Bratislave

V Česku je nejvíce malých varen metamfetaminu v Evropě. Poslední dobou se ale čím dál více objevuje levnější mexický metamfetamin dovážený ze zahraničí.

„Klasický pervitin vyrobený českou cestou je charakteristický pro domácí malé varny. Do nelegálního obchodu se v této oblasti významně zapojují cizinci,“ řekli policisté z Národní protidrogové centrály. Metamfetamin je podle zprávy za rok 2023, kterou centrála vydala, společně s marihuanou nejčastěji používanou drogou v Česku.

26. června 2024 v 8:35 Čas čtení 1:09 Tyto dětské láhve obsahují škodlivé chemické látky, průzkum je našel i v Česku Tyto dětské láhve obsahují škodlivé chemické látky, průzkum je našel i v Česku

Malá laboratoř vyrobí přibližně 50 gramů drogy za jeden cyklus. Většinou se jedná o komunitní záležitost, jejíž členové se na výrobě či spotřebě sami podílí. Kromě shánění léků si třeba poskytují prostory.

V poslední době se rozšiřuje takzvaný mexický metamfetamin, který se dováží z Mexika či afrických a blízkovýchodních států. „Stovky kilogramů mexického metamfetaminu produkují zločinecké skupiny v laboratořích přímo v Evropě, konkrétně v Nizozemsku a v Belgii,“ pokračovala policie. Jiný způsob výroby se však podepisuje na jeho kvalitě, jež se projevuje nižšími účinky. 

25. června 2024 v 9:30 Čas čtení 3:40 Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic

Přestože je mexický pervitin levnější – jeden gram stojí tisíc korun oproti české droze, za jejíž gram lidé zaplatí jeden až dva tisíce –, není tolik oblíbený.

Domů
Sdílet
Diskuse