Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Barbora Fábryová TASR
6. července 2024 v 16:40
Čas čtení 0:54

Válka skončí, až Ukrajina předá čtyři své regiony Rusku. Putin říká, že jiná šance na mír není

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Válka skončí, až Ukrajina předá čtyři své regiony Rusku. Putin říká, že jiná šance na mír není
Zdroj: TASR/AP

Co se děje: Vladimir Putin stanovil své mírové podmínky.

  • Vladimir Putin po jednání s Viktorem Orbánem prohlásil, že válka na Ukrajině skončí, pokud se Kyjev vzdá čtyř regionů na východě a jihu, které si nárokuje Moskva.
  • Putin tvrdí, že na Ukrajině by nemělo být dosaženo pouze příměří nebo dočasného zastavení palby, které by umožnilo opětovné vyzbrojení Kyjeva, ale konflikt je třeba definitivně ukončit.
6. července 2024 v 14:21 Čas čtení 0:41 VIDEO: Žralok v Texasu zranil čtyři lidi. Žena málem přišla o nohu VIDEO: Žralok v Texasu zranil čtyři lidi. Žena málem přišla o nohu

Proč je to důležité: Rusko nabídlo Ukrajině mír za podmínek, na které Kyjev pravděpodobně nikdy nepřistoupí. Všechny čtyři oblasti, které si Putin nárokuje, patří Ukrajině. Doněckou a Luhanskou oblast přitom Rusko okupuje již od roku 2014.

Nabídka Putina může být součástí mocenských her Kremlu, který se snaží získat větší moc v regionu. Některé státy by totiž mohly tlačit na Ukrajinu, aby přijala podmínky a vzdala se mnoha částí svého území.

Citace: „Mluvíme o úplném stažení všech vojáků z Doněcké a Luhanské lidové republiky a ze Záporožské a Chersonské oblasti,“ řekl Putin.

Širší kontext: Putin označil jednání s Orbánem za upřímné a užitečné a poděkoval mu za návštěvu Ruska. Mluvili i o aktuálních aspektech bilaterální spolupráce a o naléhavých mezinárodních a regionálních otázkách. Moskva podle něj vnímá návštěvu maďarského premiéra jako pokus o obnovení dialogu.

Putin řekl, že si s Orbánem vyměnil názory na stav vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií. Ty jsou podle šéfa Kremlu na historicky nejnižší úrovni. Orbán řekl, že mluvil s Putinem v době, kdy to nejdůležitější, co Evropa potřebuje, je mír.

Domů
Sdílet
Diskuse