Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
refresher team
9. července 2024 v 17:15
Čas čtení 0:43

Chystáš se do Španělska nebo Itálie? Úřady varují cestující před zákeřným virem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chystáš se do Španělska nebo Itálie? Úřady varují cestující před zákeřným virem
Zdroj: Flickr/Vaccines at Sanofi/volně k užití

Se západonilskou horečkou se potýkají dvě oblíbené destinace Čechů a Češek – Itálie a Španělsko.

Britský Daily Mirror uvedl, že virus, který způsobuje západonilskou horečku, se objevil ve španělské Seville a italské Modeně. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo varování pro turisty a turistky, kteří se do těchto destinací chystají.

8. července 2024 v 16:48 Čas čtení 1:02 „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru

Většina infekcí virem západonilské horečky probíhá bezpříznakově. Závažný a fatální průběh pak má podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jeden člověk ze 150. Virus přenášený komáry může u každého pátého nakaženého vyvolat závažné příznaky, které vedou k horečce, bolestem těla, vyrážkám a zvracení. V extrémních případech mohou lidé trpět záchvaty, svalovou slabostí, a dokonce ochrnutím. 

Nejvíce ohroženou skupinou jsou starší osoby a lidé s diagnózou cukrovky a rakoviny nebo s vysokým krevním tlakem. Snížit riziko onemocnění virem západonilské horečky lze používáním kvalitních repelentů a nošením oděvů s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi.

9. července 2024 v 11:10 Čas čtení 0:39 Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády

V nedávné době ECDC zaznamenalo 713 místně získaných případů viru západonilské horečky v devíti různých evropských zemích. Podle médií jde o šokující číslo, které mělo za následek tragickou ztrátu 67 životů. Virus se plíživě rozšířil do 22 čerstvých regionů, které jím dosud nebyly zasaženy. Loni byly hlavními ohnisky Itálie, Řecko, Rumunsko, Maďarsko a Španělsko.

Domů
Sdílet
Diskuse