Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
20. července 2024 v 8:35
Čas čtení 0:28

Přepište učebnice zeměpisu, vědci objevili zcela nový kontinent. Podívej se, kde ho najdeš

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Přepište učebnice zeměpisu, vědci objevili zcela nový kontinent. Podívej se, kde ho najdeš
Zdroj: Unsplash/Paul Bright/volně k užití

Odmala se učíme, že na světě je celkem sedm kontinentů: Evropa, Asie, Afrika, Severní Amerika, Jižní Amerika, Austrálie a Antarktida. Pravda je však mnohem složitější.

Vědci z Velké Británie a Švédska učinili v rámci výzkumu pohybu tektonických desek unikátní objev, který byl publikován v časopise Gondwana Research. V ledových vodách severního Atlantiku mezi Grónskem a Kanadou narazili kus ztracené pevniny, který označili jako tzv. mikrokontinent. 

19. července 2024 v 11:36 Čas čtení 0:43 Meteorologové mají předpověď počasí na srpen i podzim. Jak bude? Meteorologové mají předpověď počasí na srpen i podzim. Jak bude?

K objevu došlo v oblasti Davisova průlivu, který odděluje Grónsko od kanadského Buffinova ostrova. Úžina vznikla před miliony let během posouvání tektonických desek mezi oběma ostrovy. V místě se díky tomu vytvořila silná kontinentální kůra, která byla nyní prohlášena za nový mikrokontinent. 

Studium této pevniny a jejího vzniku může podle odborníků pomoci zlepšit chápání podobných geografických struktur. „Námi identifikovaný mechanismus vzniku mikrokontinentu může být široce použitelný i pro další mikrokontinenty po celém světě,“ píše se v článku. 

19. července 2024 v 7:00 Čas čtení 3:38 Influenceři a influencerky šíří na internetu škodlivé mýty o opalování. Vyvracíme podle vědy 5 nejnebezpečnějších Influenceři a influencerky šíří na internetu škodlivé mýty o opalování. Vyvracíme podle vědy 5 nejnebezpečnějších
18. července 2024 v 15:00 Čas čtení 4:59 Kam v červenci do letního kina? Oppenheimera a další 4 filmy můžeš vidět zadarmo Kam v červenci do letního kina? Oppenheimera a další 4 filmy můžeš vidět zadarmo
17. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:49 Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví
Domů
Sdílet
Diskuse