Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Karolína Fejtová
30. července 2024 v 9:15
Čas čtení 0:54

Další olympijský trapas. Kvůli kvalitě vody se odložil triatlon mužů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Další olympijský trapas. Kvůli kvalitě vody se odložil triatlon mužů
Zdroj: freepik/jc studio

Testy kvality vody odhalily, že čistota v řece Seině nedosahuje požadovaných norem, a tak organizátoři museli individuální triatlon mužů odložit.

„Navzdory zlepšení úrovně kvality vody jsou hodnoty na některých místech plavecké trati stále nad přijatelnými limity,“ uvedl Světový triatlon na platformě X.

Závod měl původně začít v úterý v osm hodin ráno, po zjištěních organizátoři start přesunuli na středečních 10:45 poté, co skončí závod žen. Přesunutí závodu není až tak překvapivé, jelikož v neděli a v pondělí už byly kvůli nevyhovující kvalitě vody zrušeny plavecké tréninky.

29. července 2024 v 17:47 Čas čtení 0:29 VIDEO: Olympiáda má dalšího hrdinu. Místo pláště má ale pestrobarevné plavky VIDEO: Olympiáda má dalšího hrdinu. Místo pláště má ale pestrobarevné plavky

„Bohužel meteorologické jevy, které nemůžeme ovlivnit, jako například déšť, který se nad Paříží přehnal 26. a 27. července, může změnit kvalitu vody a donutit nás ze zdravotních důvodů akci přeložit,“ pokračoval Světový triatlon. Na středeční ráno jsou po úterních tropických teplotách předpovídány bouřkové přeháňky.

Náhradním termínem pro mužskou i ženskou disciplínu stále zůstává ještě pátek 2. srpna. Pořadatelé uvedli, že v krajním případě by se závod mohl uskutečnit jako duatlon.

Organizátoři vynaložili přibližně 1,4 miliardy eur (35,6 miliard korun) na to, aby se po sto let starém zákazu plavání v Seině kvalita vody dostatečně zlepšila. Starostka Paříže Anne Hidalgo si před začátkem Olympijských her na důkaz čisté vody v řece zaplavala. Tehdy testy ukázaly, že je čistota řeky v požadovaných normách.

V řece Seině se denně se provádí testy kvality vody, 5. srpna ještě hostit také triatlonovou smíšenou štafetu, 8. a 9. srpna olympijský plavecký maraton a 28. srpna paralympijské závody v paratriatlonu.

Domů
Sdílet
Diskuse