Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
2. srpna 2024 v 15:37
Čas čtení 1:13

Mezinárodní olympijský výbor se zastal boxerky z Alžírska. Internetem se šíří hoaxy (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mezinárodní olympijský výbor se zastal boxerky z Alžírska. Internetem se šíří hoaxy (Aktualizováno)
Zdroj: X (@WomenReadWomen)

Internet v uplynulých hodinách doslova zaplavilo video, ve kterém Italka Angela Carini odstoupila ze zápasu proti Imane Khelif po 46 sekundách.

(Aktualizace 2. srpna 17:06) – Italka Angela Carini vyjádřila lítost nad situací, jakou vyvolala její prohra s alžírskou boxerkou Imane Khelif. Soupeřce poslala upřímnou omluvu.

Společně s videem se však začaly šířit i dezinformace o tom, že Khelif byla v minulosti mužem a prošla tranzicí. K šíření nepravdivých informací se přidaly i známé osobnosti včetně spisovatelky J. K Rowling či podnikatele Elona Muska. Alžířanska je ale od narození ženou a nikdy se jako muž či trans osoba neidentifikovala.

2. srpna 2024 v 20:00 Čas čtení 5:00 Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let

Do kontroverze byla zatažena i boxerka Lin Yu-ting z Tchaj-wanu. Obě sportovkyně minulý rok totiž neprošly takzvaným „gender eligibility“ testem. Ukázal u nich přítomnost XY chromozomů a příliš vysokou hladinu testosteronu pro účast v ženské kategorii.

Obě sportovkyně pravděpodobně trpí poruchou pohlavního vývoje (DSD), což znamená, že ačkoli se narodily jako ženy, můžou mít chromozomy XY a zvýšenou hladinu testosteronu. Kvůli lékařskému tajemství však tyto informace zatím nebyly veřejně potvrzeny. Start na olympiádě jim ale povolen byl.

„Mezinárodní olympijský výbor (MOV) je zarmoucen urážkami, kterých se oběma sportovkyním v současné době dostává. Každý člověk má právo sportovat bez diskriminace,“ uvedl MOV v prohlášení. „Týká se to skutečných lidí a mluvíme tu o jejich životech,“ upozornil mluvčí výboru Mark Adams. „Všichni soutěžící v kategorii žen dodržují a splňují pravidla způsobilosti pro účast v soutěži,“ dodal.

Slova boxerky, která proti Khelif zápasila

Za zmínku pak stojí taky reakce irské boxerky Amy Broadhurs, která v Paříži reprezentuje tým Velké Británie, a proti Khelif nastoupila ve finále mistrovství světa roku 2022, kdy ji porazila.

8. srpna 2024 v 16:00 Čas čtení 5:57 Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády

Ta po „kontroverzním“ zápase s Italkou na sociální síť X napsala: „Hodně lidí mi píše kvůli Imane Khelif. Osobně si nemyslím, že by udělala něco, čím by ‚podváděla‘. Myslím, že se tak narodila, a že to nemůže ovlivnit. To, že ji předtím porazilo devět žen, koneckonců mluví za vše.“

Domů
Sdílet
Diskuse