Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
3. srpna 2024 v 11:16
Čas čtení 1:01

Český komentátor na olympiádě nepřechyloval cizí ženská jména. Televizi se to nelíbí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český komentátor na olympiádě nepřechyloval cizí ženská jména. Televizi se to nelíbí
Zdroj: Unsplash/Marcus Ng/volně k užití

Ohledně cizích ženských jmen se debata vede již delší dobu. Česká televize je stále přechyluje a změny zatím neplánuje.

Sportovní komentátor Ondřej Zamazal se navzdory tradici České televize od přechylování upustit pokusil. Během ženského semifinále v plavecké kategorii na 200 metrů motýlka četl všechna jména v originálním znění. Nic podobného se však zřejmě v nejbližší době opakovat nebude.

2. srpna 2024 v 20:00 Čas čtení 5:00 Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let

Ačkoliv reakce diváků byly vesměs pozitivní, televize má na situaci jiný názor. „Nadále platí pravidlo o přechylování, tohle byl ‚experiment‘ Ondry Zamazala, ale už bude normálně přechylovat jako všichni,“ potvrdil Seznam Zprávám šéfredaktor Sportovní redakce ČT Michal Dusík.

30. července 2024 v 13:00 Čas čtení 9:58 Týnuš Třešničková v otevřeném rozhovoru: OnlyFans nikdy, holkám chybí sebeúcta Týnuš Třešničková v otevřeném rozhovoru: OnlyFans nikdy, holkám chybí sebeúcta

Server Echo24 také připomíná případ běžkyně na lyžích a političky Zuzany Kocumové, která působila jako externí spolupracovnice ČT. Ta se v roce 2009 dostala do konfliktu s vedením redakce sportu, protože během lyžařského mistrovství světa odmítala přechylovat ženská jména. Televize ji na čas odvolala a ke komentování se vrátila později. 

„Česká televize dle pravidel českého jazyka cizí ženská jména přechyluje. Výjimkou jsou obecně známé či špatně se přechylující jména (Lady Gaga, Madonna, Gina Lollobridgida),“ uvedla mluvčí ČT Vendula Krejčová.

Komentátora Zamazala na sítích podpořila mimo jiné i aktivistka a moderátorka Lenka Králová. „Sportovní komentátor ČT Ondřej Zamazal je pro mě hrdina dne! Našel v sobě dost odvahy, aby nepřechyloval – tedy nekomolil – příjmení cizinek během plaveckého závodu. Bylo to malé drobné vítězství respektu a lidskosti nad nacionalismem a tou nejubožejší formou čecháčkovství,“ napsala na síti X.

Domů
Sdílet
Diskuse