Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
17. srpna 2024 v 11:00
Čas čtení 0:32

MAPA: Připrav si repelent. Komáři budou o víkendu mimořádně aktivní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Připrav si repelent. Komáři budou o víkendu mimořádně aktivní
Zdroj: wkimedia commons/ Fabrizio Montarsi/ volně k použití

Připrav si na víkend repelent. Před mimořádnou aktivitou komárů varuje Český hydrometeorologický ústav. Vysoké riziko poštípání platí pro celé Česko, především pak na jihu Čech.

Víkend připravil pro komáry ideální podmínky – teplé bezvětrné počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí. Na mapě aktivity komárů, kterou zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), můžeme vidět, že se tento hmyz bude v sobotu těšit vysoké až mimořádné aktivitě. Tmavě rudé skvrny označují na mapě riziko velké aktivity komárů. Jih Čech tedy bude pravděpodobně postižen nejvíce.

Aktivity komára pro 17. 8. 2024MAPAMAPA
Zobrazit galerii
(3)

„Predikce neukazují absolutní počty komárů, zachycují podmínky pro jejich aktivitu,“ řekla pro Aktuálně.cz Marcela Nouzová z Parazitologického ústavu při Akademii věd. Kolik komárů se momentálně v Česku vyskytuje, ovlivňuje spíše dlouhodobější počasí a stav vhodných líhnišť.

Nejčastěji můžeš na komára narazit v okolí stojatých vod. Komáři rádi kladou vajíčka do sudů s vodou, misek pod květináři nebo jezírek.

Kromě známého repelentu odpuzuje komáry také kouř od ohně. Proti poštípání pomůže také volné oblečení s dlouhým rukávem a nohavicemi. Sosák komára totiž látku nedokáže probodnout.

Domů
Sdílet
Diskuse