Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
26. srpna 2024 v 16:55
Čas čtení 0:42

Potopení luxusní jachty se vyšetřuje jako možná vražda. Obětí byl i „britský Bill Gates“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Potopení luxusní jachty se vyšetřuje jako možná vražda. Obětí byl i „britský Bill Gates“
Zdroj: TASR/AP

Italští prokurátoři zahájili oficiální vyšetřování v souvislosti s nedávno potopenou luxusní jachtou Bayesian. Kapitán James Cutfield je vyšetřován pro podezření ze zabití.

Jachta ztroskotala minulý týden v pondělí u Sicílie. Na palubě zemřelo sedm lidí včetně technologického magnáta Mikea Lynche a jeho osmnáctileté dcery. Za potopením lodi pravděpodobně stojí meteorologický jev zvaný „downburst“ – prudká exploze větrů směrem dolů, která se po dopadu na hladinu rozšiřuje. Tvoří se v bouřkách a často se mylně považuje za tornáda.

26. srpna 2024 v 12:05 Čas čtení 0:54 Bílou orchidej už neuslyšíš. Eva a Vašek se rozvádějí Bílou orchidej už neuslyšíš. Eva a Vašek se rozvádějí

„I když byla jachta zasažena velmi náhlou meteorologickou událostí, je pravděpodobné, že byly spáchány zločiny mnohonásobného zabití a způsobení ztroskotání lodi z nedbalosti,“ řekl v sobotu hlavní prokurátor Termini Imerese Ambrogio Cartosio. Soud proto tento týden kapitána lodi již dvakrát vyslýchal. Námořní právo mu totiž ukládá plnou odpovědnost za loď a posádku, stejně jako za bezpečnost všech na palubě.

Víc napoví až vrak

Jednou z linií vyšetřování je i skutečnost, zda posádka spustila před útěkem poplach. Vyšlo totiž najevo, že jedna z utonulých zemřela sama v kajutě. Vyloučeno podle soudu není kromě obvinění ze zabití ani obvinění z vraždy.

Při vyšetřování by mohlo pomoci vytažení Bayesianu z moře. Operace ale bude velmi složitá a nákladná. Vrak leží na boku zřejmě neporušený v hloubce 50 metrů.

20. srpna 2024 v 16:55 Čas čtení 1:06 U Itálie potopilo tornádo luxusní jachtu. Mezi pohřešovanými je i „britský Bill Gates“ U Itálie potopilo tornádo luxusní jachtu. Mezi pohřešovanými je i „britský Bill Gates“
Domů
Sdílet
Diskuse