Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
20. srpna 2024 v 16:55
Čas čtení 1:06

U Itálie potopilo tornádo luxusní jachtu. Mezi pohřešovanými je i „britský Bill Gates“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
U Itálie potopilo tornádo luxusní jachtu. Mezi pohřešovanými je i „britský Bill Gates“
Zdroj: FOTO TASR/AP

U břehů italské Sicílie se v pondělí brzy ráno potopila luxusní jachta, na jejíž palubě bylo 22 lidí. Jeden člověk zemřel, dalších šest se stále pohřešuje. Mezi nezvěstnými je údajně i britský podnikatel Mike Lynch.

Šestapadesát metrů dlouhá loď s názvem Bayesian plula pod britskou vlajkou. V malém přístavu ve městě Porticello, kde se nacházela, v pondělních ranních hodinách udeřila silná bouře, která s sebou přinesla vodní smršť. Informovala o tom stanice BBC

Bouře byla podle očitých svědků tak silná, že se v místě objevily rotující sloupy vzduchu a mlhy. V důsledku spuštěné kotvy se lodi údajně zlomil 72-metrový stěžeň, kvůli čemuž plavidlo ztratilo rovnováhu a potopilo se. 

„Na dvě vteřiny jsem ztratila svou dceru v moři, pak jsem ji rychle objala uprostřed zuřivých vln. Držela jsem ji na hladině ze všech sil, ruce jsem měla natažené nahoru, aby se neutopila. Všechno bylo temné. Ve vodě jsem nedokázala udržet oči otevřené. Křičela jsem o pomoc, ale kolem sebe jsem slyšela jen křik ostatních,“ popsala průběh událostí pro italský deník La Republica jedna z přeživších, britská turistka Charlotte Golunski. 

11. října 2023 v 17:17 Čas čtení 0:31 Z Atlantského oceánu vytáhli poslední trosky miniponorky Titan. Pravděpodobně i s lidskými pozůstatky Z Atlantského oceánu vytáhli poslední trosky miniponorky Titan. Pravděpodobně i s lidskými pozůstatky

Na palubě byl britský miliardář 

Na palubě se nacházelo celkem 22 lidí, z nichž 15 bylo zachráněno. Jeden člověk zemřel, podle palermské pobřežní stráže se jedná o lodního kuchaře. Jedním z pohřešovaných je 59-letý britský podnikatel Mike Lynch, který bývá někdy označován za „britského Billa Gatese“.

Lynch v roce 1996 založil softwarový gigant Autonomy, který později prodal společnosti Hewlett Packard za 11 miliard dolarů. Kvůli obchodu byl později obviněn z podvodu, letos v červnu byl však zproštěn obvinění.

Domů
Sdílet
Diskuse