Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
refresher team
31. srpna 2024 v 17:10
Čas čtení 1:11

Muž, který blokoval sanitku, promluvil. Prý nevěděl, že někomu zachraňují život

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Muž, který blokoval sanitku, promluvil. Prý nevěděl, že někomu zachraňují život
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje

Minulý týden proběhla médii zpráva o muži, která blokoval sanitku, která přijela pro jeho sousedku. Zatímco té se lékaři snažili zachránit život, muži vadilo, že sanitka zastavila na jeho příjezdové cestě. Dotyčný se teď vyjádřil.

O případu jsme informovali v tomto článku. Osmasedmdesátiletá žena později v nemocnici zemřela, úmrtí ale se zásahem zdravotníků nemělo přímou spojitost.

31. srpna 2024 v 8:01 Čas čtení 0:52 Muži se nelíbilo, že sanitka parkuje na jeho pozemku. Zablokoval jí proto výjezd vlastním autem Muži se nelíbilo, že sanitka parkuje na jeho pozemku. Zablokoval jí proto výjezd vlastním autem

Muže vyhledala televize CNN Prima News, pro kterou se o celé situaci vyjádřil. „Pacient v autě nebyl, pacient byl v baráku. Jak někdo říká, že jsem bránil, aby vyndali nosítka, tak to není pravda,“ uvedl. Připustil však, že se s řidičem sanitky i lékařkou pohádal.

Nevěděl prý, že zachraňují život. „Po určitém čase řekli, že chtějí vyjet nahoru, tak jsem vycouval. Oni vyjeli na cestu a pak teprve šli pro pacienta,“ popsal, jak se podle něj situace odehrála. „Mrzí mě, že k tomu došlo. Hlavně kvůli těm hádkám,“ dodal ještě.

Situaci z pohledu ZZS pro televizi popsala jejich mluvčí Gabriela Netopilová „Říkal, že na tom pozemku naše sanitka nemá co dělat a trval na tom, aby tento pozemek řidič sanitky opustil,“ řekla.

„V okamžiku, kdy záchranáři doslova bojovali o její život uvnitř domku, došlo k zablokování sanitky majitelem příjezdové cesty. Řidič sanitky se k pacientce nemohl dostat s nosítky, muž trval na tom, že jde o jeho pozemek a záchranáři tam nemají co stát. Touto hádkou a zablokováním sanitky ovšem způsobil, že posádka ztratila zhruba pět minut, kdy už mohla být s pacientkou na cestě do nemocnice,“ napsali na Facebooku už dříve záchranáři.

V takových situacích ovšem platí Zákon o zdravotnické záchranné službě. Ten ukládá, že záchranáři mohou vstupovat na cizí pozemky či do cizích objektů za účelem poskytnutí zdravotní pomoci.

6. srpna 2024 v 16:20 Čas čtení 0:32 VIDEO: Nekomunikoval a nevěděl, kde je. Policisté v Plzni vytáhli z řeky dezorientovaného muže VIDEO: Nekomunikoval a nevěděl, kde je. Policisté v Plzni vytáhli z řeky dezorientovaného muže

„Neblokujte naše sanitky! Nikdy nevíte, kdy nás budete potřebovat také vy!“ napsali  ve zmíněném příspěvku záchranáři. „Mrzí nás, že k takovým situacím vůbec dochází. Vždyť nikdo z nás nikdy neví, kdy bude potřebovat pomoc od jakékoliv složky IZS. Věříme ale, že většina lidí je stále k sobě ohleduplná a při záchraně lidského života chápe mimořádnost situace,“ apelují.

Domů
Sdílet
Diskuse