Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Aneta Gospičová TASR
2. září 2024 v 10:32
Čas čtení 1:15

Vliv krajní pravice v Německu roste. Poprvé po porážce nacismu uspěla v parlamentních volbách radikální strana AfD

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vliv krajní pravice v Německu roste. Poprvé po porážce nacismu uspěla v parlamentních volbách radikální strana AfD
Zdroj: TASR/AP

Několik politických stran považují AfD za extremistickou a nebezpečnou pro demokratické tradice Německa.

  • Alternativa pro Německo (AfD) jako první krajně pravicová strana po porážce nacismu ve druhé světové válce uspěla v parlamentních volbách v některé ze spolkových zemí Německa.
  • Podle předběžných výsledků voleb vyhrála v Durynsku a v sousedním Sasku má jen minimální ztrátu za úřadujícími středopravými křesťanskými demokraty (CDU).
  • Německý kancléř Olaf Scholz (SPD) výsledky regionálních voleb označil za „trpký“ výsledek pro svou koalici a vyzval ostatní strany v obou východoněmeckých zemích, aby vytvořily vlády bez „pravicových extremistů“.

Citát: „Výsledky pro AfD v Sasku a Durynsku jsou znepokojující. Naše země si na to nemůže a nesmí zvykat, AfD poškozuje Německo. Oslabuje ekonomiku, rozděluje společnost a ničí pověst naší země,“ uvedl Scholz.

Širší kontext: Další velké politické strany kategoricky vyloučily jakoukoli spolupráci s AfD a nadále ji považují za extremistickou a nebezpečnou pro demokratické tradice Německa. Nacionalistická, protimigrační a k Rusku přátelská AfD strana však bude mít pravděpodobně dostatek křesel v obou spolkových zemích na zablokování rozhodnutí vyžadujících dvoutřetinovou většinu, jako například jmenování soudců nebo nejvyšších bezpečnostních představitelů.

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:42 „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně

Nedělní výsledky by proto mohly přimět vládu, aby byla přísnější vůči přistěhovalectví a zintenzívnila diskusi o podpoře pro Ukrajinu, což byla hlavní témata v předvolební kampani.

Volební účast v Durynsku dosáhla 73,6 procenta voličů, v Sasku 74,4 procenta. Podle předběžných výsledků v Durynsku AfD získala 32,8 procenta hlasů, CDU 23,6 procenta, krajně levicová Aliance Sahry Wagenknecht (BSW) 15,8 procenta a Levice (Die Linke) 13,1 procenta.

To je významný pokles oproti roku 2019, kdy Levice vyhrála se ziskem 31 procent. Sociální demokraté (SPD) kancléře Scholze získali 6,1 procenta hlasů a jejich koaliční partneři na celoněmecké úrovni, Zelení (3,2 procenta) a svobodní demokraté (FDP – 1,1 procenta), se do parlamentu nedostali.

V Sasku po sečtení všech hlasů získala CDU 31,9 procenta hlasů, AfD 30,6 procenta, BSW 11,8 procenta a SPD 7,3 procenta, Zelení 5,1 procenta a Levice (4,5 procenta) bude v zemském parlamentu jen díky dvěma přímým mandátům.

2. září 2024 v 10:12 Čas čtení 0:57 PŘEHLEDNĚ: Podívej se, kdy studenty a studentky čeká volno v novém školním roce PŘEHLEDNĚ: Podívej se, kdy studenty a studentky čeká volno v novém školním roce
27. srpna 2024 v 9:00 Čas čtení 11:12 Byla jsem v multi-level marketingové společnosti: můj život řídili jiní lidé a přítel se pokusil o sebevraždu Byla jsem v multi-level marketingové společnosti: můj život řídili jiní lidé a přítel se pokusil o sebevraždu
26. srpna 2024 v 8:05 Čas čtení 4:42 Z indického slumu na obálku Vogue. Dvanáctiletou dívku objevil slavný herec v chatrči Z indického slumu na obálku Vogue. Dvanáctiletou dívku objevil slavný herec v chatrči
Domů
Sdílet
Diskuse