Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
4. září 2024 v 12:20
Čas čtení 0:52

Státní podpora i pro videohry. Sněmovní výbor podpořil novelu zákona

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Státní podpora i pro videohry. Sněmovní výbor podpořil novelu zákona
Zdroj: JESHOOTS.COM, Unsplash.com

Sněmovní kulturní výbor podpořil novelu zákona o audiovizi, která rozšiřuje podpory audiovizuálního průmyslu.

O státní podporu by se podle ní mohli vedle filmařů ucházet také tvůrci animovaných děl či videoher. Předloha také zjednodušuje poskytování filmových pobídek pro zahraniční i české produkce na natáčení v Česku a zajišťuje jejich předvídatelnější financování.

16. března 2023 v 8:30 Čas čtení 0:18 KVÍZ: Jak dobře znáš nejlepší české hry? KVÍZ: Jak dobře znáš nejlepší české hry?

Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) novela vychází z toho, jakým způsobem se v posledních letech proměnil audiovizuální trh a prostor, mimo jiné v důsledku nástupu on-line platforem. Baxa poslancům řekl, že se zástupci ministerstva v novele snažili najít shodu všech aktérů audiovizuálního sektoru, což se podle něj z výrazné části podařilo.

Novela mění nynější Státní fond kinematografie na Státní fond audiovize. Fond bude mít novou strukturu, přibude představenstvo, které se postará o tvorbu koncepcí. Čtyři samostatné rady fondu budou rozhodovat o podpoře projektů pro kinematografii, pro televizní díla, pro animovaná audiovizuální díla a videohry a pro infrastrukturu audiovize.

11. června 2024 v 11:00 Čas čtení 3:36 Legendární Mafia a nejděsivější hororovka všech dob! Tyto super hry teď koupíš za méně než 250 korun Legendární Mafia a nejděsivější hororovka všech dob! Tyto super hry teď koupíš za méně než 250 korun

Poslanec Lubomír Brož (ANO) na výboru návrh zákona podpořil. Otázkou je podle něj podpora tzv. gamingu, tedy videoher, v celku ale návrh považuje za prospěšný. Souhlasil také s pozměňovacím návrhem. I poslanec Zdeněk Kettner (SDP) vidí problém v podpoře gamingu, chtěl by omezení pouze na výukové hry. Baxa v reakci uvedl, že chce na ministerstvu ještě před druhým čtením ve Sněmovně uspořádat schůzku, kde budou mít členové výboru možnost setkat se k tématu se zástupci herních asociací. Brož debatu na ministerstvu uvítal.

Domů
Sdílet
Diskuse